Raščišćavanje terena

Prvo zapažanje kada vidimo objekat u izgradnji sastoji se iz građevinskog materijala, mašina, alata, i graditelja. Ali, pre nego što se krene u građenje, mora se obaviti priprema.

Nijedna lokacija, sama po sebi, ne dolazi spremna za rad.

Pre nego što krenete da gradite

Prva stvar koju morate da uradite jeste da raščistite teren i raščistite gradilište. Nijedna zgrada nije izgrađena bez ovog postupka.

Prilikom ovog procesa vi spremate buduće gradilište, ali u isto vreme otklanjate sve one stvari koje će kasnije uticati na kvalitet objekta.

Recimo da gradite na površini sa dosta zelenila. Ukoliko niste izvadili korenje drveća, rizikujete da vam to isto korenje probije temelje budućeg objekta. Tada, bez obzira koliko je kvalitetan sam objekat, on će početi da se urušava, propada, i ruši se. Zato je pravljenje dobre osnove ključno u pravljenju bilo kog objekta.

Raščišćavanje terena

Prilikom ovog postupka imate nekoliko zadataka. Prvi zadatak je da osigurate da je teren čist, nema otpada, suv, poravnavan, i spreman za gradnju. Za raščišćavanje gradilišta postoji veliki broj metoda i strategija kako da se ovo izvrši.

Sve zavisi od toga na kakvom terenu radite, kakav objekat raščišćavate, i za šta ga spremate. Kada uzmete sve to u obzir, možete da nađete najbolji način da raščistite teren.

Raščišćavanje gradilišta je utoliko teže što morate da se pripremite na mnogo načina. Nije dovoljno imati samo mašine. Prodaja građevinskih mašina ne mora biti problem. Možete kupiti gotovo bilo šta, ali je daleko važnije imati pravilno razumevanje kako se tereni spremaju.

Ali, pre nego što krenete da radite bilo šta od toga, treba ostvariti sve uslove da se uopšte može početi sa tim procesom.

Priprema za raščišćavanje

Prva i osnovna stvar koju morate da rešite jesu dozvole. Ništa ne vredi da kupite sve potrebne mašine ukoliko ne možete da dobijete odgovarajuće dozvole. Uvek se postarajte da imate sve akreditacije koje su potrebne za rad kako biste mogli legalno i pravilno da radite.

Nakon toga, možete da krenete sa izučavanjem terena. Kada dođete na teren na kome želite da gradite, obratite pažnju na sledeće:

 • Od čega se sastoji teren
 • Kakvi se objekti nalaze na njemu
 • Kakav se otpad nalazi na objektu
 • U kakvoj se sredini teren nalazi
 • Kakvim je zelenilom okružen
 • Da li ima podzemnih voda i vodenog otpada generalno
 • Kakav prilaz terenu imate

Ovo su informacije koje su od prvorazrednog značaja. Jer, rizik je ogroman ako niste preusmerili gradnju ili podzemne vode. A još veći je ako niste uz to uračunali i to kakva je flora oko vas, budući da korenje može da istera i ugrozi temelje vašeg objekta.

Takođe, zamislite samo potrošak u gorivu, ljudstvu, popravkama mašina, i vremenu ako nemate dobar prilaz za vaše ljude, resurse, i mašine.

Morate da mislite o svemu tome, i da uračunate u pripremu terena. Kada ste napravili ovakvu osnovu i imate strategiju po kojoj ćete raditi, možete da pređete u raščišćavanje gradilišta.

Proces raščišćavanja terena

Raščišćavanje gradilišta se sastoji iz nekoliko etapa. To su

 • Analiza terena i strategija raščišćavanja
 • Priprema mašina i resursa
 • Otklanjanje drveća i zelenila
 • Isušivanje vode i tečnosti
 • Rušenje i raščišćavanje postojećih objekata
 • Čišćenje
 • Ravnanje terena

Hajde da pogledamo svaku od etapa i upoznamo se sa njima.

Analiza terena i strategija raščišćavanja

Osnovna stvar koja se mora uraditi jeste analiza terena. Ukoliko ovaj korak ne izvedete dobro, možete računati da ćete morati da platite više, i samim tim izgubite na profitu. Dakle, vaš posao je da razumete na kakvom terenu radite, i koji je najbrži i najbolji način da ga očistite sa najmanje troškova.

Dakle, morate da znate koliko vremena treba da očistite ceo teren, koliko je goriva potrebno, da li ćete imati posebne probleme sa zelenilom, zemljištem ili vodama, ili treba više da radite na rušenju samih objekata.

Kada ste sve to izračunali, pređite u razmatranje kupovine mašina. Pogledajte postojeći inventar mašina i vidite da li će vam nešto nedostajati. Ukoliko vam nešto nedostaje, mašine je moguće i rentirati.

Izračunajte koliko će vam novca trebati da platite mašine, ljude, i gorivo. Nakon toga napravite plan šta ćete prvo rušiti i čistiti. Obično su to zelene površine, zemljište i vode, a potom onda i sami objekti koji se nalaze na terenu.

Obavezno napravite i budžet i izračunajte koliko ćete novca potrošiti da biste znali koliki ćete profit moći da ostvarite na urađeni posao.

Priprema mašina i resursa

Najbolja situacija je ukoliko već imate mašine u svom posedu. Onda samo treba da uložite u gorivo, zaštitna sredstva, ulja, i druge resurse koji služe za održavanje i pokretanje mašinerije.

Mašine se moraju održavati redovno, i što je najbitnije pametno koristiti. Tako, osiguravate da vam mašine duže traju, troškovi kupovine i održavanja mašina se smanjuju, a možete zaraditi veći novac.

Ukoliko kupujete mašine onda morate da obratite pažnju na starost mašine, kvalitet proizvođača, kao i na vašu mogućnost da ih održavate. Pritom, kada kupujete ili koristite pneumatske ili hidraulične alate morate da pazite na to šta im treba za održavanje.

To mogu biti posebna ulja, maziva, ili delovi koje treba obezbediti. Osigurajte da imate sve što vam treba, i tek tada možete krenuti u rad. Takođe, postarajte se da imate prave mašine koje će vam omogućiti da dovršite posao do kraja.

Otklanjanje drveća i zelenila

Kada ste to uradili, sada možete da pređete na izvođenje samih radova. Osnovna logika radova jeste takva da prvo otklanjate sve što stoji spolja, van objekta koji rušite. To se radi iz prostog razloga što otklanjanjem zelenila vi određujete opseg terena za raščišćavanje.

Dakle, ovde ćete otklanjati travu, rastinje, žbunje, drveće. Drveće je posebno važno otkloniti zato što ima jako korenje. Pritom, ako ne uklonite korenje rizikujete da se to korenje proširi ispod objekta gradnje i ošteti građevinu na duge staze.

Takođe, ako ne otklonite to nećete moći pravilno da testirate zemljište, vidite kakvo je, i da li se dodatno treba obrađivati. Priprema zemljišta je bitna zbog poslednjih faza raščišćavanja. Ukoliko ne prođete kroz ovo nećete moći da izravnate teren.

Kada ste sve otklonili, možete da se pozabavite vodom i tečnim otpadom.

Isušivanje vode i tečnosti

Ogroman problem na gradilištima predstavlja tečnost ili voda i otpad koji je tečan. Dok možete otkloniti drva ili zelenilo, mnogo je teže otkloniti vodu.

Voda je jedna od potencijalno najopasnijih aspekata prilikom gradnje. Ukoliko imate podzemne vode ili neisušenu vodu to može dovesti do trajnih oštećenja na objektu. Takođe, sva gradnja na takvoj podlozi može se brzo urušiti, biti lakše ili teže oštećena, i na kraju, raspasti se.

Takođe, cevi na starom objektu mogu pući, ispuštajući vodu u prostorije kao što su podrumi, ili niže prostorije na građevini. Kada se to desi, konvencionalno čišćenje objekta nije moguće dok vodu ne ispumpate iz građevine.

Pritom, ta voda se može mešati sa kišnicom, ali i mazivima, uljima, gorivom, koji se koriste za grejanje ili su na neki način bila deo građevine. Onda, ona postaju još opasniji otpad, koji je neophodno odstraniti pre nego što krene raščišćavanje.

Rušenje postojećih objekata

Konačno stiže raščišćavanje gradilišta. Sada ste spremni da oslobodite teren za gradnju. Možete rušiti kuće, zgrade, stanove, apartmane, sale, ili neke druge građevine. S obzirom na plan i strategiju odredićete mašine i redosled raščišćavanja.

Plan rušenja najčešće zavisi od stanja u kome se sama građevina nalazi. Ukoliko je već pred rušenjem onda će rušenje uključivati korišćenje hidrauličnih alata priključenih na bager ili drugo vozilo i razvaljivanje postojećeg objekta.

Međutim, ukoliko objekat nije u lošem stanju, i ako je tek počeo da se ruši, biće potrebno mnogo više rada da se sruši. Recimo, ako imate zgradu od nekoliko spratova na kojoj nema mnogo oštećenja, moraćete da je razbijate sprat po sprat.

Pritom, nećete moći samo da porušite sve odjednom, nego ćete morati da otklanjate i razbijate prostoriju po prostoriju. Nakon toga, kada uspete da sve svedete na temelje, možete da počnete da raščišćavate.

Raščišćavanje je proces u kome ćete otpad otklanjati na zadata mesta na gradilištu da biste se pripremili za proces čišćenja.

Čišćenje i raščišćavanje

Kada je većina porušena, možete početi sa raščišćavanjem i čišćenjem. Ovo je proces iz dva koraka. Prvi je da odvojite najveće delove otpada ili raščistite. Čišćenje je korak u kome ćete taj otpad smeštati u odgovarajuće kontejnere, skladištiti i odvoziti sa gradilišta.

Čišćenje i raščišćavanje se moraju planirati unapred, i to detaljno. Vi morate da pretpostavite koji vam alati trebaju da se spremite za proces raščišćavanja. Nekada će vam biti dovoljno samo da imate kontejnere.

Za neke druge situacija moraćete da koristite pumpe zajedno sa posebnim kontejnerima za tečni otpad. Jedino tako ćete se postarati da sve radite legalno, sigurno, i prema uputstvima koje je propisala država.

Sada već imate gotovo dovršeno gradilište. Ostaje samo još jedan korak pre nego što možete da krenete da radite na njemu.

Ravnanje terena  

Poslednji korak kojim je raščišćavanje gotovo jeste ravnanje terena. Ovaj korak se izvodi kada je već sve očišćeno i raščišćeno. Suština ovog koraka jeste da se otklone poslednje neravnine i komadi otpada kako bi se dobio adekvatan teren za rad.

Ovaj korak se gotovo nikada ne preskače. Važan je zato što želite da napravite što bolju podlogu za rad. Kada ste već uradili sve, šteta je da preskočite ovaj korak koji će biti završni čin na vašem naporu.

Pritom, ako ne uradite to, rizikujete da napravite problem za ljude i mašine što će vas na kraju značajno više koštati. Kada ste sve uradili, možete početi gradnju.

Raščišćavanje gradilišta prema potrebama gradnje

Sada, kada smo prošli sve ovo, morate da znate još jednu stvar. Uspeh vašeg napora podrazumeva da što pre završite radove, utrošite što manje novca i resursa, i ostvarite što veći profit.

Dakle, najvažnije je da znate kako da uklopite mašine tako da one rade za vas. Jer, ukoliko se služite mašinama koje vam ne pomažu da ostvarite vaše radne zadatke, vi sebi smanjujte mogućnost za profit.

Zato, izrazito je važno poznavati mašine, pogotovo od najpoznatijih proizvođača kao što su Atlas Copco, Epiroc, Husqvarna, Flygt. Tek tada možete očekivati ozbiljan profit.

Ukoliko vi imate mašine sa kojima ne možete efikasno da radite, to samo znači da ćete mnogo više novca potrošite na ljude, mašine, i održavanje, a upravo je taj novac onaj višak u profitu koji nećete osetiti na kraju radova.

Zato, morate upoznati sve mašine, i izabrati najbolje za teren koji raščišćavate

Građevinske mašine za raščišćavanje terena

Mašine koje vam u mogu biti potrebne i korisne su:

Atlas Copco građevinske mašine:

Epiroc građevinske mašine:

 Husqvarna građevinske mašine:

To su sve mašine koje mi nudimo u našoj ponudi, odnosno šta možete da pronađete kod nas kada je prodaja građevinskih mašina u pitanju. Sada morate da znate kako da izaberete one koji su prave za vas.

Ukoliko želite da odmah unapredite vaše gradilište i unapredite kvalitet radova možete nas pozvati na 011/3161-885 ili nam pisati putem naše kontakt forme

Kako da izaberete građevinske mašine za raščišćavanje terena

Dakle, ono što je najvažnije jeste da izaberete, kupite, ili rentirate one mašine koje će vam najbolje pomoći u radovima koje najčešće izvodite.

Recimo da ste vi mala firma ili preduzeće koje u nekoj opštini ili delu zemlje vrši građevinske radove. Vama će možda trebati hidraulični čekići.

Ali, recimo da radite molerske i manje građevinske radove. Onda vam neće trebati drum cutter ili hidraulična bušilica. Umesto toga, radićete sasvim dobro sa nekoliko pneumatskih bušilica i sličnih uređaja za razbijanje betona. Doduše, nećete moći da radite veća gradilišta.

Međutim, to nije ni bitno. Niko ne kaže da vi morate da imate sve mašine iz gornje ponude. Bitno je da izaberete one mašine koje će vam najbolje pomoći da radite vaš posao. Mašine su ključ uspeha vašeg poslovanja, pod uslovom da izaberete one prave, za posao koji želite da obavite.

Smanjite vreme radova i povećajte profit

Sve su to aspekti od kojih zavisi prodaja građevinskih mašina. Građevinske mašine će vas jedino i služiti ukoliko uspete maksimalno da iskoristite njihov potencijal, ali onako kako odgovara vašem poslovanju.

Bilo da su vam potrebni hidralični čekići, pneumatski alati, pumpe za gradilište, mobilni vazdušni kompresori, mašine za obradu betona, ili generatori za napajanje, u Cp Srb Pneumatic možete naći doslovno sve.

Stvar je samo u tome da vi izaberete one mašine i alate koji će vam zaista pomoći pri građevinskim radovima.

Prodaja građevinskih mašina za raščišćavanje terena 

Naravno, sve što ostaje je da se opremite. Ukoliko nemate prostora ili kapaciteta da skladištite mašine, možete ih i rentirati.

Bilo da želite da ih kupite ili rentirate, pozovite 011/3161-885 i mi ćemo vam pomoći da izaberete najbolje za vas i vaše poslovanje.

Zapamtite, profit je jedino moguć kada znate kako radite, sa čim radite, i verujete u kvalitet vaših mašina. Birajte najbolje za sebe.