MENI
Novosti iz industrije - april '21

COVID kriza je zaustavila svet u potpunosti. U isto vreme ga je učinila dodatno zanimljivim mestom za život, a industrija građevinskih mašina nije izuzetak.

Kriza je uzrokovala prekid poslovanja i ekonomsku krizu kakvu nismo videli. Nakon inicijalnog šoka i prognoze pada, prvi put nakon godinu dana tržište se oporavlja.

Agencije za istraživanje tržište beleže rast u svim aspektima industrije. Nastaju novi modeli građevinskih mašina. U upotrebi su poslednje tehnologije.

Zaključak se sam nameće. Industrija građevinskih mašina postaje neverovatno zanimljiva.

Opšti pregled tržišta

epiroc er1500 gradjevinske masine

Konsultantska agencija "Mordor Intelligence" izdala je izveštaj o prognozama tržišta građevinskih mašina. Glavna teza njihovog izveštaja je da se očekuje rast nakon pada uzrokovanog globalnim lokdaunom.

Razlika je u tome što se ovaj rast dešava u novom formatu. Menja se način na koji dogovaramo projekte, planiramo i izvodimo radove. Ovo su neke od statistika:

  • Procenjuje se i rast tržišta (CAGR) od 7.5%
  • Više napora će biti uloženo u automatizaciju poslovanja
  • Modeli na struju će postati sve popularniji
  • Rentiranje mašina postaje sve popularniji izbor za poslovanja
  • Upravo se dešava puna digitalizacija industrije građevinskih mašina

Iako će se građevinarstvo još dugo boriti sa remote radom (problemi sa radom od kuće), tražiće se novi načini da se rad na gradilištima optimizuje. Procenjuje se da će trendovi u tehnologiji uticati na to kako razvijamo mašine da se prilagodimo "novoj normalnosti".

Trendovi tržišta građevinskih mašina

gradjevinske masine servis

Što se tiče trendova, fokus ove godine ostaje digitalizacija. Nove tehnologije kao što su IoT (Internet of Things), AI (veštačka inteligencija), daljinsko upravljanje (remote control) i Big Data se sve češće primenjuju. Digitalizacija će proizvođačima i korisnicima omogućiti da:

  • Optimizuju rad mašina
  • Prate rad individualne mašine kao i flote mašina
  • Centralizovano upravljaju mašinama

IoT se već koristi u Atlas Copco (SmartLink) i Epiroc mašinama (HATCON). Sama tehnologija postoji već neko vreme. Problem je u tome kako je unaprediti da imamo još više podataka da bismo bolje razumeli rad mašine.

Teži se tome da rad mašine bude što samostalniji, i da se njom upravlja sa jednog uređaja. Taj uređaj može biti i mobilni telefon ili računar, na kome imate pristup analitici mašine i osnovnim komandama. Ova tehnologija se preklapa sa tehnologijom daljinskog upravljanja.

AI je sledeća tehnologija koja će biti sve popularnija kod proizvođača građevinskih mašina. Zajedno sa Big Data tehnologijama, služiće da smanji udeo upravljanja mašinom od strane korisnika.

U skorijoj budućnosti mašine će moći da skupe i obrade veću količinu podataka. Ovaj skup podataka neće biti samo o potrošnji mašine, već i u učinku koji korisnik ostvaruje. Pored toga što će proizvođačima imati direktniji uvid u performans, sam performans će se drugačije meriti i razumeti.

Bićete u mogućnosti da pratite kako radnici saobraćaju sa mašinama, kako ih koriste, i koliko su uspešni u radu sa njima. To otvara nove mogućnosti za primenu ovih tehnologija u praksi.

Tehnologije u praksi

epiroc tehnologija gradjevinske masine

Takva inovacija je i nova građevinska mašina iz Bosch-a. Najnoviji koncept na kome rade je Dynamic Machine Control.

Ideja je da se programiranjem senzora dobije novi uvid u funkcije i mogućnosti mašine. Sada će mašine moći da rade više, i biće otkrivene njihove nove namene. U budućnosti to će uticati na to šta mašina može da radi, kako da se kreće, i čime je možete pokretati.

Sledeća stvar kojom se Bosch bavi jeste povećanje povezanosti (konektivnosti). Primarne oblasti konektivnosti su interoperabilnost, unapređenje uređaja, i automatizacija.

Pomenute oblasti imaju jedinstven cilj, a to je pojednastavljivanje upravljanjem mašine sa što više uređaja. Dakle, čitava namera je u tome da se hidraulična mašina što više osposobi elektronikom da bi se povećala efikasnost.

Najveća prepreka je sakupljanje podataka, razumevanje istih, i njihova primena putem optimizacije mašine. Ali, trendovi nalažu da će se vrhunski brendovi utrkivati u tome ko će prvi osposobiti ovaj tip mašina.

To je neophodno ukoliko žele da ostanu konkurenti, održe se na tržištu i probiju na nova tržišta.

Atlas Copco novine

atlas copco gradjevinske masine

Tehnološke inovacije su zaista zanimljive, ali ne vrede ništa ukoliko nisu održive. Atlas Copco je jedan od lidera kada je u pitanju održivi razvoj, i to odlično pokazuje njihovo učešće u Saudijskoj Arabiji.

Jasmine Water and Beverages Factory su naišli na ogroman problem. Proizvodnja im je smeštena na udaljenoj lokaciji u pustinji bez odgovarajućeg izvora energije. Dodatan problem je što njihov pogon mora da radi 24/7.

Da bi rešili ovaj problem, počeli su da koriste Atlas Copco Twin Generator. Sama mašina je smeštena u kontejner, što je poslužilo kao odlična zaštita u teškim radnim uslovima. Scania motori u njima imaju pečat kvaliteta, i sa 500kVA su pouzdani saradnici na duge staze.

Posebna pogodnost, doduše, je u VSD motoru i mogućnosti programiranja njihovog rada. S obzirom na temperaturu, programiranje promenljivih varijanti rada znatno pomaže radnom veku mašine.

Ipak, ključna reč ostaje održivost. Sa olakšanim održavanjem i jednostavnijim servisiranjem, Twin Generatori, kao i svi veliki agregati, su dali proizvodnji pun kapacitet, unapređujući rad poslovanja.

Epiroc novine

epiroc gradjevinske masine

Doduše, kada su inovacije u pitanju, Epiroc ne zaostaje. Sa inicijativama globalnih lidera industrije, dizel polako postaje prošlost. Cilj je da se sačuva zdravlje planete i proširi ekološka svest.

Da bi to bilo moguće, mora se promeniti način na koji pokrećemo naše mašine. Struja je sve popularnija opcija, budući da trenutno ne posedujemo drugačiji energent za pokretanje mašina sem fosilnih goriva.

Zato, Epiroc je kupio Meglab, kanadsku firmu za eletrifikaciju infrastrukture u iskopavanju rudnika. Njihova osnovna usluga je pomaganje klijentima da pređu na rešenja koje pokreću struje i baterije.

Po završetku akvizicije, Epiroc mašine bi trebale da se unaprede tako da rade što duže u rudnicima, i olakšaju iskopavanja. Doduše, još uvek smo daleko od kompletnog rada na struju, pogotovo na baterije.

Ali, to je još jedna od vizija budućnosti na koju ćemo morati da se naviknemo i pre nego što očekujemo.

Nove mašine

Još jedna inovacija iz Atlas Copco proizvodnje je Aircube. Aircube je smešten u kontejner sa gomilom Plug and Play nastavaka. Napravljen je sa namerom da pomogne ljudima koji imaju problema sa prostorom.

Glavna prednost Aircube-a je u tome što ga možete urediti prema vašim potrebama. Plug and play vam omogućava da podesite uređaj tako da ga povežete sa mašinama i prema zahtevima prostora gde radite.

Predviđen je za industrijske namene. Možete ga koristiti u bilo kojoj industrijskoj i drugoj aplikaciji gde vam treba fiksan protok vazduha. Ono što je najzanimljivije kod ovog modela jeste sam dizajn.

Tendencija Atlas Copco i Epiroc inženjeringa je da se uprosti sklapanje mašine. Mašine se izlivaju iz nekoliko ključnih komada radi lakšeg servisiranja građevinskih mašina, i bržeg održavanja.

Naznake budućnosti

Uglavnom, pred nama je budućnost u kome će mašine biti sve samostalnije, a ljudi sve slobodniji. Biće zanimljivo da pratimo kako se tržište oporavlja i raste.

Takođe, jedva čekamo da vidimo kako će ovi trendovi preneti i na Atlas Copco mašine i Epiroc mašine koje uvozimo.

Jedino je sigurno da ćemo biti prvi da vas izvestimo o tome.

POZOVITE NAS NA +381 (11) 3161 885 ILI NAM PIŠITE NA OFFICE@CP-SRB.COM.