MENI
Kako funkcioniše svetlosni toranj na solarni pogon?

Svetlosni tornjevi na solarni pogon postaju odlična alternativa rasvetnim tornjevima na dizel pogon. Nova generacija solarnih tornjeva omogućava korisnicima da smanje emisiju CO2 dok uživaju u funkcionalnostima tradicionalnog modela. Prenosivi solarni toranj je, u stvari, održivije rešenje koje i dalje pruža efikasnost i visoke performanse. Dakle, krajnji korisnici mogu da preuzmu ekološke operacije i da se pridržavaju propisa o emisiji CO2 i buci.

Svetlost koja dolazi od sunca to čini. Ovo su svetlosna postrojenja na solarni pogon. Međutim, kako funkcioniše svetlosni toranj na solarni pogon?

Prenosivi toranj solarne svetlosti ima ugrađen sistem za skladištenje

Svetlosni tornjevi na solarni pogon hvataju energiju koju oslobađa sunce pomoću fotonaponskih panela. Obično se ugrađuju u prenosivi solarni toranj. Uhvaćena energija prolazi kroz pretvarač i čuva se u bateriji kao jednosmerna struja. Da, solarni tornjevi mogu da skladište energiju tokom dana za kasniju upotrebu!

Energija koja se čuva u baterijama napaja LED osvetljenje i tako rade reflektori na solarni pogon.

Baterije se obično pune preko unutrašnjeg pretvarača, napajanog solarnim panelima. Međutim, neki modeli imaju utičnicu koja omogućava punjenje iz bilo kog spoljašnjeg izvora napajanja za samo nekoliko sati.

Koji aspekti mogu uticati na performanse reflektora na solarni pogon?

Postoje dva glavna faktora sa značajnim uticajem na performanse solarnih panela i na vreme punjenja solarnog svetlosnog tornja. To su orijentacija i nagib.

Položaj u koji postavljate svoj prenosni solarni toranj je od suštinskog značaja. Kako smer koji je okrenut određuje koliko solarnog prinosa dobijaju vaši fotonaponski paneli tokom dana.

Na severnoj hemisferi, solarni paneli su najefikasniji kada su postavljeni okrenuti prema jugu. Međutim, na južnoj hemisferi, vaš svetlosni toranj na solarni pogon je efikasniji kada je instaliran okrenut ka severu.

U nekim slučajevima, pogrešno izračunati ugao može dovesti do smanjenja efikasnosti između 10% i 15%. Relevantan je ugao solarnih panela. Ali to ne utiče toliko na performanse koliko na smer u kome je svetlosni toranj okrenut.

HiLight S2+ svetlosni toranj

Atlas Copco Power and Flow divizija je nedavno objavila HiLight S2+ solarni toranj. Njegov inovativni dizajn omogućava krajnjim korisnicima da smanje emisiju CO2 do šest tona u poređenju sa njegovim homolognim dizel pogonom. Poseduje četiri LED reflektora na solarni pogon od 90W koji pružaju svetlosnu pokrivenost od 2.000 m².

Ovaj prenosivi solarni toranj lak za upotrebu ima solarne panele koji se mogu izvući iz nadstrešnice. HiLight S2+ pruža 11 sati svetlosti, bez buke i emisije CO2. Štaviše, ugradnja dodatnog kompleta baterija može da dostigne 20 sati autonomije.

Potreba za energijom ili spoljna temperatura pri pražnjenju mogu uticati na autonomiju bilo kog solarnog svetlosnog tornja. Da bi ga produžili, svetla HiLight S2+ imaju funkciju zatamnjivanja. Podešavanjem osvetljenosti reflektora korisnici smanjuju potrošnju energije, štedeći tamo gde nema potrebe za ukupnom izlaznom svetlošću.

HiLight S2+ je nezavisan od snabdevanja gorivom. Međutim, ponekad je potražnja za energijom veća od prinosa sunca, na primer, u određenim oblastima tokom zime. Njegove baterije se pune solarnom energijom za osam sati ili preko eksternog izvora napajanja za samo tri.

Ovaj rasvetni toranj na solarni pogon ima utičnicu koja omogućava punjenje iz bilo kog izvora napajanja. Ako je potrebno potpuno čisto rešenje, korisnici se mogu osloniti na sisteme za skladištenje energije, kao što je ZenergiZe asortiman kompanije Atlas Copco.

Izvor: www.atlascopco.com