Šta vam je potrebno za noćni rad na gradilištu

Da bi posao na gradilištu bio završen u zadatkom roku, ponekad je potrebno raditi i u noćnim uslovima, naročito u onom periodu godine kada su kraći dani. U tom slučaju, najvažnija gradjevinska oprema jesu svetlosne kule.

Uz adekvatne gradjevinske masine, dobro osvetljenje treba da ima svako dobro organizovano gradilište.

Moćna gradjevinska oprema za osvetljenje brenda Atlas Copco

U svetskoj proizvodnji moćnih i snažnih svetlosnih kula koje se koriste za osvetljenje gradilišta, ali i drugih važnih događaja (muzičkih i sportskih), kompanija Atlas Copco je svojim proizvodima utisnula značajan pečat kvaliteta. Naročito svojim inovativnim rešenjima u oblasti LED tehnologije.

Prodaja gradjevinskih masina i opreme ovog proizvođača dugo je prisutna i na našem tržištu. U ponudi su različiti modeli portabilnih LED i halogenih svetlosnih kula, koje koriste električno ili dizel napajanje, ali ovaj proizvođač sa globalnim poverenjem ponudio je svetskom tržištu i svetlosne kule sa baterijskim punjenjem.

Za sve vrste modela važi generalna karakteristika da ova gradjevinska oprema osigurava dobru vidljivost koja omogućava da radnici i gradjevinske masine obavljaju poslove sigurno i efikasno i u noćnim uslovima. Mobilnost i efikasnost transporta je još jedna prednost savremene proizvodnje ove vrste opreme.

LED svetlosne kule

Atlas Copco svetlosne LED HiLight kule s pravom nose karakteristiku najkvalitetnijih na tržištu. Zahvaljujući inovativnoj i naprednoj tehnologiji, samo jedna LED HiLight kula, sa prosečnim osvetljenjem od 20 luksa i sa četiri lampe od po 350 V, u stanju je da osvetli i do 5.000 kvadratnih metara i da time rudarski ili gradjevinski prostor učini svetlijim, sigurnijim i produktivnijim za razliku od svih drugih sličnih rešenja na tržištu.

Sočiva u LED lampama imaju posebno dizajniranu optiku za oblast gradjevinarstva i rudarstva i veoma su pogodne za teške uslove rada. Odlikuju se visokim faktorom zaštite od prodora i udara, smanjenom potrošnjom goriva i produženim radnim satima. Izdržljivost LED lampi ogleda se i u očekivanom veku trajanja koji je veći od 50.000 radnih sati, što je preko 17 godina.

LED svetlosne kule štede energiju i do 70%, a kod pojedinih modela operativni troškovi su smanjeni i do 95%. Zbog svega ovoga, za ekstremna okruženja i za zahtevne uslove rada u gradjevinarstvu i rudarstvu, LED svetlosne kule su preporučljiva gradjevinska oprema.

Metalhalogene svetlosne kule

I ova vrsta svetlosnih kula dizajnirana je za teške uslove rada. Na primer, model HiLight H4 poseduje vertikalni stub koji se za samo par sekundi može podići i do 9 m visine, a zbog četiri stabilizatora koji obezbeđuju sigurnost, može da podnese udare vetra do 80 km na sat. Pomenuti model je, inače, u skladu sa najzahtevnijim EU standardima, dobio faktor sigurnosti 5.

Metalhalogena svetlosna kula, kao gradjevinska oprema je jeftinije rešenje od prethodno opisanog, ali samim tim pruža i manje mogućnosti i manju održivost. Sa četiri reflektora od po 1.000 V može da osvetli prostor od 4.000 kvadratnih metara. Pritom, halogeno osvetljenje ima kraći vek trajanja, kao i kraće vreme između servisnih intervala od LED osvetljenja.

Još ponešto o svetlosnim kulama

Izbor svetlosne kule zavisi od individualnih potreba korisnika. Prilikom izbora potrebno je razmotriti različite opcije modela i uporediti ih sa realnim potrebama i uslovima na gradilištu. Naročito treba obratiti pažnju na veličinu i vrstu terena, na mogućnosti koje on pruža za napajanjem, kao i to da li svetlosnu kulu iznajmiti ili kupiti.

Ukoliko gradilište omogućava lak pristup izvoru električne energije, možda treba razmotriti svetlosnu kulu na električno napajanje. Ova vrsta energije je tiša i ekološki prihvatljivija od dizel opcije, ali s druge strane gradjevinske masine i oprema koju pokreću dizel motori u suštini imaju manju potrošnju goriva od električnih i samim tim nude veću uštedu u projektnom budžetu.

Nekada su svetlosne kule važile za jednostavne robne proizvode sa ograničenim životnim vekom, a danas, uz sve benefite napredne tehnologije, povećan nivo izdržljivosti i uz mnoštvo dostupnih opcija, ova gradjevinska oprema postala je neophodna svakom dobro organizovanom gradilištu.

Prodaja gradjevinskih masina i opreme

Prodaja gradjevinskih masina i gradjevinske opreme brenda Atlas Copco vrši se preko ovlašćenih distributera. Za teritoriju Srbije i Crne Gore pogledajte katalog firme CP SRB Pneumatic.