Šta morate uzeti u obzir prilikom kupovine pumpe za ispumpavanje vode?

Veoma je širok spektar primene pumpe za vodu, zato je prilikom planiranja kupovine pumpe za ispumpavanje vode od suštinskog značaja da izaberete opremu koja je svestrana, a pritom produktivna, sigurna, ispravna i bezbedna.

Pet kljičnih stavki na koje treba da se usresredite prilikom izbora pumpe za ispumpavanje vode:

 

1. Efikasnost 

Kada korisnici biraju pumpe za vodu, obično se odlučuju za veće pumpe podrazumevajući da one mogu da pokriju mnoštvo poslova, ali pri ovakvom izboru se energetska efikasnost često žrtvuje. Razvoj tehnologije pomaže u smanjenju potrošnje goriva i operativnih troškova, pa su tako poslednjih godina uvedeni su noviji tipovi pumpi za ispumpavanje vode koji su posebno dizajnirani da smanje potrošnju goriva u trenutcima malog opterećenja i da udovoljavaju oscilirajućim zahtevima raznolike primene, bez povećanja troškova goriva ili rizika od sagorevanja. Zato je preporuka da razmislite o novijim vrstama tehnologije, pre nego što jednostavno preslikate odluke iz prošlosti. Jer veće nije uvek bolje!

 

2. Veličina i kretanje 

U današnje vreme se razvijaju pumpe za vodu tako da budu manje i lakše, kako bi mogle jednostavnije da se kreću i transportuju na lokaciju i između njih. Shodno tome, potrebno je vremene za planiranje kupovine, kako biste bili sigurni da pumpa koju odabereta bude pogodna za upotrebu na više mesta, kao i da sadrži ugrađene funkcije koje poboljšavaju kretanje i sigurnost. Mnoge veće pumpe za ispumpavanje vode imaju mogućnosti da se prikače na prikolice, kao i integrisane grede koje služe za podizanje i / ili otvore za viljuškare. Ovo je nešto na šta bi trebalo definitivno obratiti pažnju, jer šta će vam pumpa koju ne možete tako lako da transportujete na drugu lokaciju.

 

3. Svestranost

Nikada dva posla ne mogu da budu ista, zato je preporuka da izaberete pumpu koja je pogodna za višestruku upotrebu. Promatranje dizajna komponenti pumpe i načina na koji komponente rade kao celina trebalo bi da bude prioritet. Nakon toga, trebali biste da razmotrite pumpe koje dolaze sa:

 1. paletom dodataka za poboljšanje performansi, koje mogu lako da se menjaju za različite primene, koje mogu da se koriste kao muljna pumpa;
 2. performansom koji pokriva više aplikacija i nudi različite mogućnosti;
 3. modularnim dizajnom koji omogućava nadogradnju ili promenu postojeće pumpe, bez potrebe da je zamenite potpuno novom.

 

4. Trajnost 

Pumpe moraju da rade pouzdano i u ekstremnim okruženjima. Zbog toga je važno da je odabrana muljna pumpa testirana i da može da izdrži teške i promenljive radne uslove čim se uključi. Pored toga, pumpa za ispumpavanje vode ne sme da se začepi, jer će začepljenje smanjiti protok vode koja se pumpa, to će uticati na performanse, a ukoliko se muljna pumpa ne odčepi na vreme mogla bi da izgori. Da bi eliminisali ovaj problem, vodeći proizvođači neprestano planiraju pozicioniranje delova, a posebno ulazne rupe i područja prolaza. Pre nego što odaberete pumpu za ispumpavanje vode, obavezno obratite pažnju na ovu stavku.

 

5. Jednostavnost servisiranja

Prekid je izgubljeno vreme. Kada je reč o pumpanju tečnosti, svaki izgubljeni trenutak za održavanje i popravke može biti katastrofalan. Preporučuje se izbor pumpi sa kombinacijom dugog intervala između servisa i jednostavnog servisiranja. Kako se svaka sekunda broji u pogledu radnog vremena i novca, predlažmo da potražite pumpe za vodu koje mogu da se servisiraju za nekoliko minuta, a ne za sat, uz jednostvan pristup svim delovima i potrošnom materijalu. Često je servisiranje potrebno dovršiti na udaljenoj lokaciji, tako da je dostupnost i jednostavnost servisnog paketa glavna stvar.

 

Da rezimiramo

Ovo je opšti pregled nekih ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine pumpe za vodu. Kada su u pitanju specifični poslovi, najbolje je da se posavetujete direktno sa proizvođačem ili distriubuterom. Ovaj razgovor treba da sadrži sledeća ključna razmatranja:

 • Koja je maksimalna visina glave koju vam je potrebna?
 • Koliko vremena vam je potrebno da ispumpate vodu,  tj. koliko će pumpa da bude uključena?
 • Koje dimenzije creva možete da postavite?
 • Da li imate određeni protok za koji morate ostvarite?
 • Da li imate na raspolaganju električnu energiju?
 • Koliko je dostupna lokacija na kojoj ćete koristiti pumpu za ispumpavanje vode?
 • Koja je veličina i dubina jame?
 • Na koje čvrste materijale možete naići, i da li vam je potrebna muljna pumpa ili pumpa za čistu vodu?
 • Koliko brzo vam je potrebno da započnete s pumpanjem?
 • Da li treba uzeti u obzir propise o nivou buke ili nivoa motora?

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, stojimo vam uvek na raspolaganju i možete nas kontaktirati putem ovog linka.