Pumpe za vodu

Kvalitetnu građevinsku firmu najlakše prepoznajete prema tome šta sve ulazi u njihov portfolio građevinskih mašina. Obično, one najuspešnije mašine odlikuje taj kvalitet da mogu da odgovore svim radnim uslovima na gradilištu. Jedna od takvih mašina je i pumpa za vodu. 

Divizija Atlas Copco Srbija prepoznaje prednosti ovih građevinskih mašina. Prodaja gradjevinskih mašina, pogotovo kada su u pitanju pumpe za vodu, zapravo je dodavanje novog sloja mogućnosti za postojeće gradjevinske masine.

Ukoliko već to nisu, pumpe za vodu bi trebale da budu deo i vašeg portfolija.

Šta su pumpe za vodu?

Atlas Copco pumpe za vodu imaju jednostavan zadatak. Služe da odvoje višak vode sa gradilišta.

Dolaze u nekoliko serija, modela i linija. U CP Srb Pneumatic ponudi možete da nađete nekoliko vrsta pumpi uključujući:

Iako su u pitanju isti tip proizvoda, važno je da znate da postoji razlika u primeni specifičnih modela pumpi.

Na primer, pumpe za tečnosti višeg viskoziteta mogu da rade sa svim tečnostima. Koriste se za odstranjivanje svih vrsta tečnosti. Možete ih koristiti prilikom otklanjanja vode iz kanalizacije, otpadnih voda, hemikalija, i sličnog.

Sa druge strane, pumpe specijalizovane za vodu se koriste isključivo za ovu vrstu tečnosti. Ili se moraju koristiti za tečnosti do dozvoljenog nivoa viskoznosti.

Recimo, sa pumpom za vodu je moguće izvući vodu iz kanalizacije. Ali, to je moguće samo ukoliko je otpadna voda određene viskoznosti i ne sadrži veće komade otpada. Na ovo treba da obratite pažnju, jer sa pravilnom upotrebom pumpe ona:

 • Traje duže
 • Radi efikasnije
 • Zahteva manje servisiranja

Glavni zadatak pumpe je da učini određenu površinu spremnom za obradu. To ćemo najjednostavnije objasniti primerom prostorije koju treba da razrušite.

Zamislite da imate jednu prostoriju koja prokišnjava i vremenom se tečnost nakupila u središtu prostorije. Ne možete da priđete drugim mašinama, a i da možete, ne biste mogli da radite u vodi te dubine. Pritom, u toj vodi se nakupilo mulja i sitnog kamenja. Uzimate malu prenosnu pumpu, osposobite je, i izvlačite vodu. Dok pumpa radi, ona će izvući i druge nečistoće. Sada i druge mašine mogu da pristupe gradilištu.

Dodatno, imate i mašine različitih modela, pogona i mogućnosti. One vas čine sposobnim za sve radne zadatke

atlas copco pumpa za vodu

Kako rade pumpe za vodu?

Iako to zvuči fascinantno, ta posebnost postaje praktična prednost kada naučite par stvari o pumpama. Iako možda niste inženjer, bolje poznavanje mašina vam može koristiti u poslu.

Recimo, određene pumpe rade na gorivo, a druge na struju. Modeli imaju istu generalnu namenu, ali različite specifikacije i mogućnosti.

Ono što se nikada ne menja kada je u pitanju pumpa za vodu jeste njen princip rada.

Princip rada pumpe za vodu

Atlas Copco koristi gotovo isti mehanizam za pumpe. Ove gradjevinske masine obično imaju centrifugalni deo ili motor koji pokreće mehanizam za izvlačenje vode. Mehanizam ima određenu snagu koja određuje koliko tečnosti po minutu možete da izvučete.

Prodaja gradjevinskih masina zavisi i od izvora energije i upravljanja njime. Dva dominantna oblika su gorivo (obično dizel) i struja.

U zavisnosti od toga, pumpa će imati više ili manje mobilnosti. Pojedini modeli čak mogu koristiti i baterije, ali je sigurnije kada je dotok energije konstantan.

Bez obzira na veličinu pumpe, osnovni sklop se ne menja. Uvek će postojati sklop za paljenje, koji pokreće proces za izvlačenje vode. Takođe, imaćete i cevi za regulaciju unutarnjih procesa, kao i cev kojom ćete izvlačiti vodu.

Pumpe se obično postavljaju pored izvora vode, a neke se mogu potopiti u samu tečnost. Nakon toga, pumpa se pali i izvlači vodu.

Treba da obratite pažnju na redovno servisiranje mašina, zamenu delova i održavanje pumpe. Pogotovo jer pumpe imaju osetljive delove. 

atlas copco pumpa za vodu

Kako su napravljene pumpe za vodu?

Kao što je već rečeno, pumpe imaju osnovni sklop za pokretanje, kao i pomoćne delove. Zajedno čine sklop pumpe.

Ono što Atlas Copco pumpe odvaja od drugih brendova jeste specifičan inženjering. Prilikom proizvodnje, koristi se drugačiji način sklapanja mašine.

U poslednjoj deceniji, Atlas Copco je promenio način projektovanja i proizvodnje mašine kako bih ih učinio efikasnijim. Izlivanje delova i naknadno spajanje se ispostavilo korisnijim nego proizvodnja više manjih i posebnih delova.

Lakše je izliti školjku sa zaptivačima, napraviti crevo za tečnost, i ubaciti u motor za pokretanje. U zavisnosti od vrste i dimenzija, delovi će se menjati u obliku i izgledu.

Ali, osnovna postavka mašine se neće značajno promeniti. Sa delovima koji se izlivaju, servisiranje postaje lakše, jer se serviseri lakše orijentišu i otkrivaju kvarove. Kod nas možete uraditi i servis pumpe sa zvaničnim Atlas Copco delovima.

Tehničke specifikacije pumpi za vodu

Da biste se bolje upoznali sa pumpama, pogledajte i njihove tehničke specifikacije.

Male prenosne pumpe:

male prenosne pumpe specifikacija

WEDA pumpe:

weda pumpe specifikacija

Sada ste upoznati sa generalnom namernom i tehničkim specifikacijama pumpi.

Upotreba pumpi za vodu

Vreme je da saznate kako da ih koristite. Iako ideja upotrebe pumpe zvuči nekako samorazumljivo, to nije slučaj u praksi.

Pumpe mogu da urade mnogo više za vas. 

atlas copco pumpa za vodu

Gde se koriste pumpe za vodu? 

Pumpe se mogu koristiti u sledećim industrijama ili poslovima:

 • Građevini
 • Rudarstvu
 • Iskopavanju
 • Teškoj industriji

Pumpe imaju veliki broj aplikacija u nekoliko industrija. Kada budete kupovali pumpu, treba da znate da iako su industrije različite, sama primena se neće mnogo menjati.

Stvar je u tome da prepoznate kada i gde se pumpa može koristiti. Krenimo od ovog drugog.

U građevini je ta primena gotovo očigledna. Možete ih koristiti u spoljašnjim i unutrašnjim radovima.

U rudarstvu uvek postoji rizik od podzemnih voda i izlivanja u rudnik. Naravno, sa dostupnom tehnologijom vi ćete moći da "predvidite" gde se voda može pojaviti. Potom, sami uzrokovati izlivanje u kontrolisanim uslovima i izvući vodu.

Iskopavanje slično je rudarstvu. Samo što je iskopavanje načelni ili opšti termin za sve radove gde želite da postignete iskopinu određene dubine. Po sličnom principu kao u rudarstvu, i u iskopavanju se koriste pumpe.

Za kraj, koristite ih i u teškoj industriji. Kada želite da ispraznite stara postrojenja ili da učinite radno mesto sigurnijim, otklonite hemikalije i prljavu vodu.

Opet, to su načelne upotrebe pumpi. Jedno je gde ih treba koristiti, drugo je kada ih treba koristiti.

Kada treba koristiti pumpe za vodu?

Pumpe treba da koristite u različitim etapama rada. Recimo, upotreba pumpe će biti prioritet na gradilištu gde je očigledna kontaminacija vodom.

U slučajevima kada npr. treba da razrušite zgradu u kojoj su pukle cevi i voda se izlila u podrum i prizemlje, šteta bi bila velika ukoliko samo krenete da rušite. Ovde je ispumpavanje vode prioritet, jer nećete moći da radite dok vas voda ometa.

Ali, ako želite da iskopate temelje određene dubine, pumpa ne mora biti prioritet. Različitim metoda ćete utvrditi da li ima opasnosti od izlivanja podzemnih voda. Ukoliko je to slučaj, želite da se pumpe nalaze u blizni kako biste mogli da je odmah priključite kada se voda izlije.

Pumpe se mogu koristiti tokom pripreme i radova drugih mašina. Sve je do planiranja i shvatanja prioriteta tokom rada.

Pumpe za vodu za vaše poslovanje

Vreme je da se upoznate sa pumpama za vodu iz naše ponude. Nudimo dve osnove serije pumpi, a to su male prenosne pumpe za vodu kao i WEDA pumpe.

Modeli iz naše ponude nude specifične pogodnosti, ali su odlični i za generalnu primenu. Na vama je da pogledate modele i vidite šta vama najviše odgovara.

Međutim, za koju god pumpu da se opredelite nećete pogrešiti.

Male prenosne pumpe za vodu

Male prenosne pumpe se pokreću na benzin, dizel, ili električnu energiju. Takođe, male prenosne pumpe dolaze u tri osnovna modela, prema načinu rada.

U našoj ponudi možete pronaći diaphragm prelivne pumpe za punjenje, cenrifugalne benzinske pumpe, kao i centrifugalne samousisne pumpe.

Diaphragm prelivne pumpe za punjenje se koriste za teške primene. Koriste se za kontaminiranu vodu ili za vode sa velikim, čvrstim materijalima. Iako su namenjene za tešku primenu, ove pumpe su izuzetno mobilne.

Centrifugalne benzinske pumpe dolaze u formi JB serije modela. Izuzetno su lagane, prenosive, i rade na benzin. Koriste se za industrije aplikacije i vanredne situacije.

Centrifugalne samousisne pumpe dolaze u formi ETP modela. Ove pumpe su visokoprenosive, lake za korišćenje i rade na dizel i na benzin. Za odgovarajuće razmere i tehničke specifikacije pogledajte pojedinačne modele.

Glavna namena malih prenosnih pumpi je za:

 • Uklanjanje mulja
 • Pumpanje otpadnih voda ili drugih tečnosti koje sadrže vlaknast materijal
 • Pumpanje cirkulacije cevi sečenja ili mešanja u industriji kamena
 • Čišćenje šahtova

Ukratko, male prenosne pumpe su odlične za opštu namenu, s obzirom na efikasnost i prenosivost.

WEDA pumpe za vodu

WEDA pumpe za vodu predstavljaju posebne gradjevinske masine čak i kada je u pitanju Atlas Copco katalog. WEDA pumpa za vodu ima široku paletu aplikacija, što dodatno utiče na popularnost kada je u pitanju prodaja gradjevinskih masina ovog tipa.

Ova serija proizvoda je ojačana, prenosiva i omogućava različite performanse u zavisnosti od modela. Načelno, imaćete proizvod visokih performansi koji možete koristiti u nekoliko industrija.

Možete ih koristiti u rudarstvu, industriji, građevini i otkopavanju, kao i za izvlačenje vode različitog viskoziteta i čvrstog otpada.

Ostaje samo da nabavite neku od pumpi iz naše ponude.

atlas copco pumpa za vodu

Naručite pumpe za vodu

Sada ste se upoznali sa pumpama za vodu. One mogu znatno da unaprede vaše poslovanje. Iako niste sigurni zašto biste uložili novac u pumpu za vodu, probajte da pogledate to na sledeći način.

Unapređivanje portfolija vaših usluga je moguće samo sa novim mašinama. Iskoristite prednosti koje konkurencija neće.

Unapredite rad na gradilištu sa pumpama za vodu.

Pozovite nas na +381 (11) 3161 885 ili nam pišite na office@cp-srb.com.