MENI
Održivost rada na gradilištu u novoj normalnosti

Trenutno poslovanja u građevinskoj industriji pogađa nekoliko problema koje su direktna posledica nove normalnosti. To stanje možemo tumačiti na mnogo načina, ali najprostije bi bilo da kažemo da se susrećemo sa do sada neviđenim odnosima na tržištima i organizacijom rada.

Na mikro nivou to vidimo kao ogroman napor da se poslovi dogovore, ostvare i naplate. Neophodnost svakog poslovanja je da se spremi na delovanje u novim uslovima tržišta.

Opšti uslovi

Osnovna odlika novog tržišta su usporeni lanci snabdevanja, veće cene resursa i materijala, i deficit radne snage. Traju već dve godine i inicijalno su smatrani krizom dok nisu postali odlike normalnog funkcionisanja.

Iako je postojala ideja da će se stvari vratiti u normalu, početkom ove godine je iz raznih navoda (vlade i organi, ekonomija prvog reda, vodeći izvori i mediji građevinske industrije) potvrđeno da to neće biti slučaj. Sada je pitanje ko će se adaptirati u ovom režimu rada.

Ipak, najveći problemi ostaju lanci snabdevanja. U stvari, oni su ti koji oblikuju sudbinu čitavog tržišta.

Lanci snabdevanja

Spori lanci snabdevanja pogađaju sve bez obzira da li radite kao građevinci, distributeri mašina, ili proizvođači. Poslovanja ne mogu da računaju da će ono što naruče dobiti na vreme, i tako je sprečeno da efektivno uvećavaju svoje poslovanje.

Lager je postao presudan za uspeh i rast. Poslovanja koja ne mogu da drže inventar ili ne mogu da ulože u njega upadaju u duge cikluse prodaje i gube značajnu prednost. Nekada to i nije bio problem jer je poručivanje bilo brzo, dok sada to dovodi do gašenja mnogih poslovanja.

To je samo početak problema. Drugi deo problema je u tome što sa usporenim lancima snabdevanja, imamo i direktan rast u cenama svih materijala. Kao krajnji rezultat imamo porast svih cena mašina, usluga, delova i materijala neophodnih za rad

Povećanje cene resursa

Porast cena osećaju svi. U proseku je čelik porastao za 10% u ceni u odnosu na doba pre COVID-a. Ostali materijali su porasli za 5-15%, i to samo kao sirovi materijali. Sa svakim daljem obrađivanjem sirovina cena se može dodatno povećati.

To je dovelo do rasta cena mašina, ali i ljudskog rada. Sve zajedno dovelo je do rasta svih troškova rada što je učinilo poslovanje znatno težim. Međutim, naveći problem ostaje smanjen pristup radnoj snazi.

Smanjen pristup radnoj snazi

Poslednji u nizu problema, a verovatno i najveći, je u tome što je opala ponuda radne snage. Kako veterani industrije odlaze u penziju, poslodavcima je sve teže da nađu adekvatnu radnu snagu i popune redove u predstojećim projektima.

Sa druge strane, imaju veći pristup početnicima koji nisu adekvatni za napredne projekte. Uz to, neophodno ih je platiti više da bi kao poslovanje ostali konkurentni. Dok sve ovo zvuči znatno otežavajuće, stvari ipak izgledaju malo drugačije u realnim tržišnim uslovima.

Praksa

U realnim uslovima došlo je do promene u tome kako poslovanja zarađuju novac. Moraju da naviknu da rade u novim uslovima dok će biti plaćeni u dužim vremenskim periodima.

To dovodi do razvlačenja perioda za rad i na kraju, stvaranju novih usluga. Ukratko, preduzetnici moraju da nađu način da naprave posao za sebe tako što će biti spremni da usklade uslove plaćanja sa radnim uslovima.

Odloženo plaćanje

U novoj normalnosti dosta kupaca usluga očekuje da im omogućite odloženo plaćanje. Nema industrije koja nije pogođena ovim promenama, i sve su u problemu da skupe sredstva i novac za poslovanje.

Zato treba naći pravi način da im se omogući da plaćaju sa odlaganjem, ili na drugi način. Za svako poslovanje, u zavisnosti od prihoda i veličina, ovo je individualno da ustanovi.

Svakako, to nije srećna okolnost i razlog je zašto mnoga poslovanja moraju da se ugase. Međutim, i tu postoji mogućnost da se ovaj problem niveliše na specifičan način.

Duži rokovi za izvođenje

Jedna od pozitivnih stvari je da možete da produžite rokove izrade. Ukoliko neko želi da završi projekte za kraće vreme, mora i više novca da uloži u sam projekat.

To može zvučati čudno, ali je opravdano u novoj logici tržišta. Preduzetnici i građevinari mogu da produže rokove ili da daju optimalni rad za izvršenje radova u skladu sa vremenom isplate novca za projekat.

Dodatno, to dovodi i do toga da preduzetnici mogu da redefinišu način na koji su do sada radili. Ili da ponude usluge na nov način.

Projekcije

Sve što poslovanja mogu da urade je da nađu način da se priviknu na novu logiku tržišta

Za izvođače radova, najbolje bi bilo upotpuniti listu usluga i okrenuti se uslugama koje se brže izvode. Distributeri mašina mogu da upotpune portfolio mašina tako da imaju više manjih mašina koje mogu da drže na lageru i prodaju. 

Uglavnom, stvaranjem raznolike ponude usluge i proizvoda, poslovanja mogu da nađu način da prežive ovo. Mada, poštenije bi bilo reći da finansijsku matematiku treba organizovati oko različitih paketa usluga i proizvoda.

Iako treba imati proizvode i usluge sa visokim maržama, tako treba imati i više oni sa nižim, sigurnijim maržama. Na kraju, to ostaje svakom poslovanju da otkrije kako bi moglo da upotpuni i primeni u praksi.

Spremite za novu eru

Jednostavna rešenja ne postoje. Istina tržišta i poslovanja je da jednostavna rešenja nikada nisu ni postojala.

Kriza će uvek biti. Ali, isto tako uvek će postojati prostor za inovaciju, napredak i nova razmišljanja. To treba da bude fokus poslovanja u narednom periodu.

POZOVITE NAS NA +381 (11) 3161 885 ILI NAM PIŠITE NA OFFICE@CP-SRB.COM.