Kako zaštititi kompresor za vazduh od pregrevanja

Juli i avgust su najtopliji meseci u godini, a uticaj ne osećaju samo ljudi! Iako je pregrevanje relativno čest problem koji utiče na kompresore za vazduh, ekstremna vrućina tokom leta može da izazove katastrofalne posledice po vaš sistem komprimovanog vazduha, ili da uveća već postojeće probleme. Atlas Copco kompresori su poznati po svojoj izdržljivosti, ali i njima je nophodna dobra i redovna briga.

 

Uzroci pregrevanja kompresora za vazduh

Otkriće suštinskog problema koji izaziva pregrevanje kompresora uopšte nije lak zadatak. Kada su kompresori u pitanju postoje četiri uzroka koja su uobičajena koja dovode do pregrevanja, a to su:

  1. Nedostatak održavanja – Ako se kompresori ne podvrgavaju redovnom održavanju, tada prljavi pokvareni filteri, začepljene cevi i blokirane unutrašnje komponente mogu dovesti do pregrevanja.
  2. Starost kompresora – Stariji kompresori ili kompresor za vazduh koji je podvrgnut ekstremnoj upotrebi je manje izdržljiv pa će pre doći i do pregrevanja.
  3. Neadekvatna ventilacija – Sistem kompresora mora biti u stanju da se sam ohladi, tako da ako nema odgovarajuće ventilacije u prostoriji u kojoj se nalazi, verovatno će doći do pregrevanja.
  4. Visoka temperatura sredine u kojoj se nalazi – Letnji meseci čine ambijentalne uslove vrućim, što je napolju toplije veća je mogućnost da je i u prostoriji sa kompresorom toplije. Ako je prostorija za kompresor previše topla, onda je sigurno i vaš kompresor za vazduh previše topao.

 

Da li se moj kompresor za vazduh pregreva?


Kada vam se čini da vaš kompresor počinje da se ponaša ili vam deluje neobično, ne bi bilo loše da proverite da li postoji neki problem. Brzo prepoznavanje problema sprečiće nepotrebne zastoje ili buduće gubitke u proizvodnji vazduha, a servis će biti mnogo lakši i jeftiniji. Ali kako možete da znate da je vašem kompresoru za vazduh potrebna pomoć? Ovo su neki od uobičajenih znakova da se vaš kompresor za vazduh pregreva i da sa njim nešto nije u redu:

  • Kompresor neće da startuje - ako se kompresori zaustave tokom rada, ili još gore, uopšte neće da se uključe, glavni uzrok bi moglo da bude pregrevanje. Ostali slični znaci su da vaš kompresor zahteva duže periode mirovanja između ciklusa, ili je kompresor mnogo sporiji u izvršavanju svog zadatka.
  • Kompresor se pomera dok radi – dok vaš kompresor za vazduh radi, čujete škripanje i pucketanje iz njega, ili vam miriše na izgorelo ulje? Ovo je siguran znak da unutrašnje komponente kompresora nisu pravilno podmazane. Budući da podmazivanje služi kao rashladno sredstvo, malo ili nimalo maziva moće da bude potencijalna opasnost koja dovodi do pregrevanja.

 

Kako možete da sprečite da se vaš kompresor za vazduh pregreje?


Prevencija je ključ uspeha! Iako ste nabavili kvalitetan kompresor za vazduh, poput onih koje proizvodi Atlas Copco, umesto da usmerite svoju pažnju na načine hlađenja već pregrejanog kompresora, uložite svoj trud u način da se pregrevanje uopšte dogodi. Tri su ključna načina da se ovo postigne:

  1. Poboljšajte unutrašnju i spoljnu ventilaciju – proverite otvore za kompresor i proverite da li su ne samo čisti, već su i odgovarajuće veličine za vaš kompresor. Takođe, trebalo bi da osigurate da je prostorija u kojoj se nalaze kompresori dovoljno provetrena, a ako nije potrudite se da kompresore premestite u drugu prostoriju koja će biti prikladnija. Još jedan savet je da što češće vršite ove provere.
  2. Pregledajte redovno nivo ulja i maziva – kao što je već rečeno, podmazivanje deluje kao rashladno sredstvo, zato je neophodno često proveravanje nivoa ulja i maziva u vašem kompresoru. Pored toga, ako je ulje retko i deluje vodenasto, nivo toplote bi već mogao biti previsok.
  3. Rutinsko održavanje – najjednostavniji način za sprečavanje pregrevanja je rutinsko održavanje vašeg kompresora. Predvidite i sprečite problem pre nego što on nastane i vaš kompresor će raditi punom parom i imati dug životni vek.

Za sva pitanja i probleme u vezi vaših Atlas Copco kompresora, predouzeće CP SRB Pneumatic vam uvek stoji na raspolaganju i nemojte čekati da se dogodi problem da biste nas kontaktirali.