Kako se pravilno koristi bušilica

Rukovanje bušilicom uopšte nije toliko teško kao što možda izgleda, ali samo ako znate pravilno da je koristite. U ovom tekstu ćemo vam dati korisne savete o kojima biste trebali da razmislite pre nego što počnete da rukujete sa bušilicom.

Bez obzira na to da li je vaš izbor pneumatska busilica, električna bušilica ili možda hidraulična bušilica, uvek vodite računa o sledećem:

  • Kada bušite rupu, neka vaša bušilica uvek bude oštra. Ovo je izuzetno važno, jer visoko kvalitetne burgije i dobra oprema za bušenje mogu vam uštedeti energiju i vreme.
  • Namestite burgiju uvek po 90° u odnosu na podlogu, jer prava ubodna tačka može smanjiti silu kojom bušite za 30%. Što manje sile mora da se koristi da bi se pritisla bušilica na radnu površinu, to ju je lakše kontrolisati i usmeravati. Rupa treba da bude ravna i okrugla. Imajući to u vidu, uvek koristite bušilice sa razdvojenom tačkom ili razređene mrežne bušilice.
  • Bušenje velikih rupa - Kada je prečnik rupe veći od 5-6 mm kada bušite čelik, sila pritiska počinje da prelazi onu koju možete da dobijete ručnim bušenjem. Više od 70% snage pritiska se troši se na vrhu burgije. Ako bušite sa manjim prečnikom burgije od konačnog prečnika rupe koji treba da postignete, možete znatno smanjiti silu pritiska. Velike rupe se mogu izbušiti u više faza, ne morate odjednom postići pun prečnik koji vam je potreban. Na taj način ćete uštedeti vreme, snagu, ali i
  • Na samom početku, pre nego što počnete sa bušenjem, obeležite tačan položaj rupe koju želite da izbušite. Kada započnete s bušenjem, vrlo lako ćete ispasti sa položaja, posebno ako koristite burgije sa oštrim vrhom. Na taj način to možete izbeći korišćenje burgija sa razdvojenim vrhom ili mrežne burgije za stanjivanje, ako samo tačno obeležite centar rupe koju želite da probušite. Obeležavanje centra rupe možete da izbvedete vrhom burgije ili upotrebom bušilice koja se može pokrenuti pucanjem. Takođe, ako želite da probušite više rupa na jednakom odstojanju, možete da koristite šablone kroz koje će da ubada bušilica.
  • Kada bušite kroz dva sloja istovremeno,najbolje bi bilo da ih fiksirate. Ovo je posebno važno kada se koristi ručna bušilica. Za masivnije i teže konstrukcije dobra ideja je da osigurate da se slojevi neće razdvajati pomoću šrafova ili eksera na početku i kraju kako biste bili sigurni da se ništa neće pomeriti dok budete bušili rupe između.
  • Sam početak bušenja je najteži, dok burgija ne probije površinski sloj i uđe u materijal. Približno 70% snage se potroši na probijanje površinskog sloja, a onda čim burgija uđe u materijal proces prodora postaje mnogo brži i lakši, međutim dešava se da se burgija zaglavi ili da skrene pod silom pritiska. Da biste ovo izbegli, uradite predbušenje, prvo probijte prvi sloj, a zatim nastavite sa bušenjem ostatka rupe.
  • Bušenje dubokih rupa - Kada je dubina rupe pet puta veća od prečnika burgije, malo se mora pauzirati u pravilnim intervalima kako bi se uklonila piljevina. Ovaj postupak mora da se ponavlja češće što je rupa dublja. Savet je da umočite burgiju u ulje ili vodu kako biste je rashladili.
  • Izbušite kvalitetne rupe. U osnovi, kvalitet je povezan sa tim koliko je rupa okrugla, ravna, koliko je precizan ugao pod kojim je probušena kao i izbočinama na zadnjoj strani otvora. Za rupe boljeg kvaliteta nije bitno koji ćete pogon koristiti, da li je to pneumatska busilica, električna bušilica ili hidraulična bušilica, bitno je da odaberete pravu vrstu burgije. Takođe, veoma je važno da rupu bušite pod pravim uglom u odnosu na radnu površinu. Izbočine na zadnjoj strani otvora možete da izbegnete tako što ćete da bušite preko podloge sa obavezno oštrom burgijom.
  • Bušenje poprečne rupe u osovinama i cevima - Rupu označite srednjim ubodom. Učvrstite radni deo tako da vam bude u dobrom položaju za rad i tako da možete lako da ga poravnate. Takođe se preporučuje upotreba učvršćivača koji bušilicu usmerava ravno kroz prečnik cilindra.
  • Kosi otvori - Započnite bušenjem udubljenja korišćenjem burgije sa dvostruko većim prečnikom od prečnika kosog otvora. To vam omogućava dobru početnu tačku za bušenje kosog otvora.

Ako poslušate ove savete, sigurni smo da ćete uz malo prakse postati profesionalac u bušenju rupa.

Ako vam je potrebna pneumatska busilica ili hidraulična bušilica, pogledajte našu ponudu na ovom linku.