Alati na gradilištu - šta vam je sve potrebno

Dobro isplanirano i organizovano gradilište ponekad može da znači pola obavljenog posla. Pored sve potrebne dokumentacije, elaborata i dozvola, kao i potrebne radne snage i gradjevinskih stručnjaka, neizostavan deo svakog dobrog gradilišta jeste i dobra gradjevinska oprema.

Gradjevinarstvo se danas ne može zamisliti bez mašina i alata koji zamenjuju ljudski rad i ubrzavaju gradnju. U zavisnosti od vrste gradjevinskog projekta pre svih radova potrebno je prvo odabrati one gradjevinske masine i alate koji će biti upotrebljeni za poboljšanje kvaliteta gradnje.

Gradjevinska oprema neophodna za pripremne radove na gradilištu

Nakon precizno urađenog plana svih gradjevinskih radova i nabavke potrebne gradjevinske opreme, svakoj gradnji treba da prethodi niz pripremnih radova koji mogu da obuhvate:

  • rušenje i rasčišćavanje terena,
  • uredjenje pristupnih gradjevinskih puteva,
  • obezbeđenje pogonske energije i
  • nivelisanje terena.

Ukratko, ovo bi bila ona gradjevinska oprema neophodna za ovu vrstu radova na gradilištu.

Za rušenje, koje može biti ručno ili mehaničko, od alata se koriste različite vrste bušilica, testera i pneumatskih čekića, ali i veće gradjevinske masine kao što su kranovi ili bageri sa kuglom ili priključcima za drobljenje i rezanje.

Ovi hidraulični alati za drobljenje i rezanje od velike su pomoći i pri rasčišćavanju terena. Pojedini otpadni materijal koji je dobijen rušenjem može kasnije da se korisno upotrebi ili da se iskoristi za reciklažu i tako dodatno zaradi. U tom smislu biće vam potrebne hidraulične drobilice, hidraulični magneti ili hvatači za sortiranje materijala.

Nakon rasčišćavanja, teren je potrebno iznivelisati, utabati i potpuno srediti za početak gradjevinskih radova. Gradjevinske masine koje služe za sabijanje i poravnanje terena su kompakteri. Ova gradjevinska oprema koristi se i za uredjenje pristupnih gradjevinskih puteva kojima treba da se bezbedno kreću gradjevinske masine, bageri i sl. A za slučaj da prilikom zemljanih i betonskih radova dođe do izlivanja podzemnih voda, mogu vam zatrebati i pumpe za isušivanje i odvod vode i drugih tečnih materijala.

Za sve pomenute gradjevinske masine i alate koji koriste električno napajanje potrebno je obezbediti pogonsku energiju. Na gradilištima se u te svrhe najčešće koriste generatori ili agregati velikih snaga, a za rad u noćnim uslovima i kule za osvetljenje.

Kako odabrati najkvalitetnije brendove opreme i alata u gradjevinarstvu

Jednostavno. Birajte samo najbolje. Vodeći svetski lideri u proizvodnji gradjevinskih alata su Epiroc, Husqvarna, Godwin, Xylem i Atlas Copco. Srbija je jedna od mnogobrojnih zemalja sveta na čijem je tržištu već dugi niz godina veoma uspešno prisutna prodaja gradjevinskih masina i opreme i ovih priznatih brendovi. Razlog je, takođe, vrlo jednostavan.

Svetski poznati brendovi imaju potencijal da svojim inovativnim rešenjima neguju pre svega kvalitet svojih proizvoda, a potom i da posvete pažnju održivom razvoju, bezbednosti i sigurnosti na radu, kao i zaštiti ljudskih i prirodnih resursa. Kombinujući vrhunske performanse sa visokom izdržljivošću, proizvodi ovih brendova traju duže i tako štede vaš novac i ujedno povećavaju produktivnost, a svojim inovativnim rešenjima štite životnu sredinu jer imaju manji uticaj na okolinu. To ćemo vam pokazati kroz nekoliko konkretnih primera.

Atlas Copco tim za sve što vam je potrebno na gradilištu

Cobra Combi čekić iz asortimana Atlas Copco je višenamenski čekić za bušenje, razbijanje, kopanje, sabijanje, tamponiranje i sečenje, lak za rukovanje i brzo se kreće čak i po nepovoljnom terenu, i pored vrhunskih performansi odlikuje ga i minimiziranje emisije, vibracije i buke što povoljno utiče na ljude i okolinu. Za njega nije potrebno nikakvo eksterno napajanje, generator niti kompresor.

Husqvarna kompaktori su brzi, moćni i efikasni u sabijanju zemljišta i betona, sa visokom centrifugalnom silom koja doprinosi boljoj produktivnosti, a pritom, sa svojim jedinstvenim rešenjima prave nisku vibraciju koja štiti radnika od nezdravih nivoa vibracija.

LED svetlosne kule Atlas Copco kompanije sa četiri lampe od po 350 V osvetljavaju 5.000 kvadratnih metara na gradilištu, pri čemu mogu da uštede i do 75% električne energije čime štede vaš novac i povećavaju produktivnost jer traju duže od običnih.

Od istog proizvođača jeste i peta generacija QAS generatora koja se odlikuje tišim radom, do 20% manjim otiskom od sličnih na tržištu, smanjenom emisijom izduvnih gasova i povećanom ekonomičnošću.

Epiroc hidraulični čekići su savršeni za rušenje na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kao i za izvođenje zemljanih radova. Imaju automatsko obnavljanje energije time što koriste povratnu energiju klipa za smanjenje nivoa vibracija, kao i akumulator visokog pristiska kome nije potrebno održavanje. Lagan dizajn i čvrsta konstrukcija visoke izdržljivosti povećava produktivnost na gradilištu.

Prodaja gradjevinskih masina i alata

Ovo su samo neki od primera iz široke palete gradjevinske opreme, mašina i alata koji su dostupni i na našem tržištu. Uz prodaju i distribuciju, CP SRB Pneumatic, kao ovlašćeni distributer pomenutih svetski priznatih brendova u gradjevinarstvu, nudi i redovno održavanje i servis celokupne opreme. Za dodatne informacije i karakteristike pojedinačnih alata i mašina pogledajte katalog.