MENI
Novosti iz Industrije - septembar '22

Ulazimo u poslednji kvartal ove godine, i u tom duhu počinjemo izveštaj za septembar.

Tehnologije u Praksi

Nove tehnologije se stalno razvijaju. Među njima su AI u građevini, kao i robotika.

Doduše, to otvara i brojne druge probleme kao što su sigurnost ovakvih programa. Ipak, još uvek smo na početku ovakvih programa i aplikacija, te ćemo tek videti kakvi će problemi bezbednosti biti u budućnosti.

Ukoliko bi gledali samo koliko se ulaže u inovacije, neko bi mogao da pomisliti da živimo u najboljem od svih svetova.

Građevinska AI firma

Dispers je firma koja razvija AI rešenje koje treba da prati napredak na gradilištu. Ovo rešenje je postalo neophodno i popularno tokom rata u Ukrajini. Pomognuto je idiom da postoje situacije u kojima nije sigurno za ljude da pregledaju gradilište.

Ovo rešenje se smatra da će biti budućnost vođenja projekata. Da stvar bude bolja, Dispers je predvodnik u rešenjima ovog tipa.

DPR robotika

Ono što je posebno zanimljivo ovog meseca jeste intervju sa Heningom Rodelom. U ovom intervjuu on govori o tome kako da se učini da adopcija robotike i robotskih mašina bude još veća nego što je sada.

Robotika bi mogla bolje da se primeni i koristi u svakodnevnim radnim okolnostima. Doduše, do pune adopcije treba da se pređu kako tehnološke, ali i praktične prepreke.

Problemi sa BIM-om

Za kraj, tu je i novi tip problema koji se tiču BIM tehnologije. BIM tehnologije treba da pomognu u projektovanju i izgradnji građevina na sigurniji i brži način. Ali, pravi problem je u tome što su podložni hakovanju i izmenama od strane malicoznih lica.

Od skoro, postoje brojni hakerski upadi u sisteme kojim se menjaju planovi. Time, dolazi do brojnih zlouptoreba, ali i ogromnog rizika za radnike.

Ukoliko se ove stvari ne budu pratile, u budućnosti bi mogli da gledamo posledice hakova sa najtežim ishodima. Iako je ova tehnologija fascinantna, njeni rizici su mnogobrojni.

Atlas Copco Vesti

Atlas Copco je uradio akviziciju DF-a, Nemačke platforme za online prodaju kompresorskih rešenja. Takođe, izveli su akviziciju meksičkog distributera kompresorske tehnike Mesa Equipment.

Ovo je interesantno pogotovo ako pogledamo da se obično ovakvi proizvodi teže prodaju online. Ali, sa većim brojem distributera sada je moguće angažovati potencijalne kupce i lakše ih konsultovati prilikom prodaja.

Ukoliko je tačno da je Atlas Copco tokom poslednje dve godine beležio uspone u prodaji, ovo će im pomoći i da se održe tokom predstojeće inflacije. 

Epiroc Vesti

Epiroc je izveo akviziciju kompanije u Australiji Redlink. Takođe, odredili su regionalne menadžere za servisiranje i delove.

Što se tiče akvizicije, sa Redlinkom Epiroc ima još veću bazu u Okeaniji. Time, polako se zaokružuje njihovo prisustvo u ovom delu sveta, kao i njihova dominacija tržištem. Ipak, to ne bi bilo moguće bez odgovarajuće operacije i baze koja treba da pomogne u tome.

Sa postavljanjem novih direktora, postavljaju se i novi departmani za ovaj tip usulge. Zajedno, biće u mogućnosti da servisiraju sve što je potrebno za pojedinačne korisnike kao i za veća preduzeća.

POZOVITE NAS NA +381 (11) 3161 885 ILI NAM PIŠITE NA OFFICE@CP-SRB.COM.