MENI
Novosti iz industrije - maj '22

Kraj proleća i početka leta su odličan period za usporavanje poslova i prelazak u mod održavanja. To je istina kako i za naše prostore, ali tako i za svetska tržišta o kojima izveštavamo.

Ono što možemo da vidimo je da su pokrenute brojne inicijative da se stabilizuje severno američko tržište. Takođe, veoma je pohvalno da se pokreću druge inicijative da se uđe u novi režim gradnje.

Maj mesec je bio odličan za građevinsku industriju, i nastavite da čitate kako izgleda ova promena na bolje.

Pomoć države

Prva vest koja je značajan korak ispred jeste poseban dokument koje donosi američka vlada povodom građevinskih radnika. Odlučili su da zaposle i dovedu više ljudi u građevinsku industriju kroz poslove finansirane od strane države i sa namerom da ožive ovaj sektor.

Poslednjih godinu dana u Americi traje prava kriza radne snage. S obizrom na odlazak u penziju starije generacije i neiskustvo mlađe generacije, došlo je do deficita radne snage. Ovakvi akti će pomoći da se mladi stimulišu i postanu deo radne snage kroz povećanje obima posla, benefite za zaposlene i takozvane sigurne poslove.

Dodatan stimulans pojavljuje se i u pomalo neočekivanom proboju vijetnamskog poslovanja u Americi i Kanadi. Američkog tržište je tradicionalno ostavljeno kao vid svetog tla u kome konkuretna poslovanja, pogotovo iz Azije, ranije nisu imala proboj.

U novoj logici tržišta potrebno je stimulisati rast radne snage i poslovi se moraju stvoriti čak i ovako. Videćemo kako će se to oblikovati, ali ovo je jedan vid manjeg presedana.

Tehnologije u praksi

Dok se tržišta oblikuju velikim potezima državnih organa, proizvođači i korisnici potražuju neophodne inicijative. U prvom redu su to modularni standardi, veća potražnja za merama sajber bezbednosti i proizvođenje mašina nove generacije.

Modularni standardi

Sve češće proizvođači traže standarde za modularnu gradnju. Standardi za modularnu gradnju bi pomogli u tome da se ovaj tip gradnje češće koristi. Ali, pomogao bi i u tome da proizvođači dobiju veći pristup projektima u kojima bi mogli da učestvuju.

Recimo, modularna gradnja bi bila mnogo izvodljivija kada bi postajala standardizacija za određene građevine. Primer toga bi bio da se naprave posebne razmere za dvospratnice u određenom gradu u Americi.

Tako bi poslovanja koja se bave modularnom gradnjom mogla da proizvode ovakve modularne kuće. Ovo bi rešilo ogroman problem u ovoj industriji, a to je nedostatak spoja između proizvoda i tržišta.

novosti iz industrije cp srb pneumatic

Problemi sajberbezbednosti

Kako smo pisali u prethodnim izdanjima, sve je veći problem sajber bezbednosti, u šta su se uključili i federalni organi Sjedinjenih Država. Kao glavne probleme navode niz osnovnih aplikacija kao što su autentikacija naloga i tome slično.

Za sada, zaštitna infrastruktura mašina i njihovog softwera je izuzetno niska i veoma je pogodna za hakerske napade. S obzirom da se krećemo ka mašinama koje će uglavnom raditi na daljinsko upravljanje, ovo je ozbiljan sigurnosni problem.

Doduše, još uvek smo na nivou spekulacija jer se ovakvi napadi zvanično još nisu desili. Ono što se svakako dešava jeste iskorak u ovim tehnologijama

Robotski eskavatori

Bilt Robotiks je napravio robotski ekskavator za iskopavanje rovova. Ovo nije potpuno autonomni robot, ali jeste značajan iskorak za ovu vrstu tehnologije.

Naime, ovaj robot može da kopa samostalno nakon programiranja postavljenog od strane čoveka. Takođe, neophodno ga je nadgledati zarad bezbednosti svih prisutnih u radu. Ali, van toga, u pitanju je potpuno samostalna mašina.

Ove mašine su izuzetno važne jer predstavljaju iskorak u tehnologiju koja će postati standardna tehnologija mašina kroz 15-20 godina. U izvesnom smislu, ovo su prvi, pionirski koraci u građenje sutrašnjice. Doslovno, gledamo budućnost kako nastaje. 

Atlas Copco

Naravno, za neka poslovanja stara čitav vek kao što je Atlas Copco, inovacija je stvar svakodnevice. I za tu inovaciju potreban je pristup delovima, proizvodnji i održavanju i zato je Atlas Copco kupio Wangen.

Ova serija akvizicija vezana je za politiku i generalnu strategiju održivosti Atlas Copco. Sa postavljenjem novih ciljeva za napredak ove godine, može se očekivati da će ova strategija biti prisutna i u buduće.

Epiroc

Epiroc je kupio australijsku kompaniju koja pravi električne komponente za rudarenje. Za razliku od Atlas Copco koji uglavnom sve akvicizicije obavlja uglavnom po zapadnoj Evropi, fokus Epiroc-a su Azija i Okeanija.

Kao i Atlas Copco, Epiroc je doneo gotovo identične mere za rezultate koje žele da postignu. Međutim, glavna razlika je u tome što je fokus Epiroc-a i razvijanje rudarskog portfolija, kao i pratećih tehnologija koje treba da pomognu da se sam portfolio razvije.

Prilikom ovakvih akvizicija, Epiroc pokušava da nađe one partnere ili ona poslovanja koja će pomoći u ovoj nameri. Sa sigurnom bazom u Aziji, sledeći korak je svakako Okeanija. Zaista, u pitanju je neverovatan i hrabar iskorak, s obizirom na domaće konkurente na azijskom tržištu. 

Početak novog doba

Novo doba je došlo konačno. To je dobra sajber pretnji, unapred naprevljenih kuća i potrage za ujedinjenjem čoveka i tehnologije. I što je najbitnije, to je doba koja je tek počelo.

Biće teško, ali će biti neverovatno. Valjda je to i čitava poenta vizionarstva, zamisliti, živeti i stvarati.

POZOVITE NAS NA +381 (11) 3161 885 ILI NAM PIŠITE NA OFFICE@CP-SRB.COM.