Novosti iz industrije - jun '22

Zvanično smo ušli u veoma teško razdoblje tržišta građevinskih mašina. Od kada pišemo ove izveštaje, najavljujemo da će takva situacija doći. Upravo je gledamo.

Pored svega što se dešava, akteri tržišta ne odustaju od toga da rade i napreduju. Bore se u izuzetno teškim uslovima, i pokušavaju da urade što je više moguće.

Ali, čak i uz veliki entuzijazam, ostalo je da se vidi šta se i koliko može uraditi. Ovaj broj je posvećen baš toj raspravi.

Stanje tržišta

Jedna od posledica rata u Ukrajini je definitivno povećanje svih cena i obustavljanje lanaca dobavljanja. Pored toga što ćemo to osetiti u energetskoj krizi koja dolazi na zimu, to već sada osećamo u svim sektorima poslovanja.

Ono što je kritično za građevinsku industriju jeste čekanje materijala. VIše ne mogu da se dobijaju jasne garancije za to kada materijali i proizvodi dolaze od dobavljača do kupca. Prema tome, poslovanja moraju da se konsoliduju i opredele se za održivost kao jedinu normu opstanka.

Naravno, poslovanja sa većim kapitalom, mogu da priušte da rastu u ovakvim ekstremnim uslovima. Međutim njih je malo, a i pitanje je koliko je to stanje zaista realno, da ne kažemo isplativo.

Krizno stanje do 2025.

Prema izveštajima iz Amerike, recesija će trajati do 2025. Makar se toliko predviđa da će trajati rast cena materijala i kamatnih stopa. Procenjuje se da će se tržište stabilizovati u 2025, s tim što bi naredna godina bila najkritičnija.

Stanje u praksi je dosta drugačije jer su glavni nosioci krize upravo izvršioci radova. Za njih, pogotovo ako se finansiraju iz sredstava kao što su krediti, ovo bi moglo da znači i propast poslovanja.

Problemi se već osećaju i u saveznoj državi Ilionois. Budućnost kakvu nismo želeli je već počela.

Štrajk radnika u Ilinoisu

Savezna država Ilinois je trenutno pod velikim štrajkom radnika. Radnici generalno nezadovoljni radnim uslovima odlučili su da obustave rad do daljnjeg i više neće da rade osnovne delatnosti.

Prevashodno se ovo odnosi na radove iskopavanja i transporta materijala. Ovaj primarni štrajk doveo je i do uključenja čitavih sindikata koji smatraju da ovi uslovi rada nisu zadovoljavajući.

Okončanje nije na vidiku i smatra se da će stvari u ovoj saveznoj državi postati još gore kako vreme bude prolazilo. Kada to ubacimo u kontekst čitavog tržišta, ovo će predstaviti problem za čitavo tržište, kao i za vladin sektor tako i za privatnike.

Tehnologije u praksi

Tehnologija nemilosrdno ide napred. Stvari o kojima smo pisali pre dve godine sada se uveliko razvijaju i testiraju. Prototipi su svugde oko nas, a fondovi investiraju sve više u nove startupe i ideje koje će promeniti tržište.

Raskorak arhitekti i izvršioca

Ljudski faktor, ipak, ostaje problem, a to se vidi u raskoraku arhitekti i izvršioca. I jedni i drugi smatraju da su zaslužni za uspeh celukopnog rada.

Situacija na tržištu je naterala timove da rade što je uže moguće. Očekuje se da će arhitekte raditi zajedno sa izvršiocima zarad bržih radova. Problem nastaje upravo organizovanju rada i njegovoj podeli.

Arhitekte ne prihvataju da dele posao ili budu podređeni izvršiocima. To pravi velike probleme u poslovanju.

Bigroom pristup radu

Ipak, postoji jedan način da se to reši, a to je Bigroom pristup. Bigroom pristup radu gde se kombinuje rad uživo, virtuelna kancelarija i pravi se jedan hibridni način dejstva.

Cilj ovog tima je da učini kolaboraciju što efikasnijom čak i kada određeni članovi tima ne mogu fiizčki da prisustvuju kancelariju. Smatra se da je ovaj režim rada kvalitetniji jer omogućava da se stvori timski duh čak i u korona uslovima. 

Simulator za punjenje kamiona

Na kraju, tu je i simulator za upravljanjem dizalicama i eskavatorima. Cilj ovog simulatora je da omogući smanjenje oštećenja mašina za rad, ali i brže spremi amatere za rad.

Pomoću ovog simulator, radnici bez iskustva uče i stiču direktno iskustvo u tome kako izgleda posao. Za sada, pokazalo se veoma uspešnim metodom za obučavanje radnika.

Atlas Copco vesti

Atlas Copco je izvršio akviziciju u Kini i akviziciju u Južnoj Koreji. Ovo je krajnje interesantan potez budući da se Atlas Copco nije širio u Aziju do sada u ovakvoj meri.

Takođe, bitan detalj je da su u ovom trenutku to pumpe. Tokom prethodne dve godine većina akvizicija ticala se njihovog portfolio za vakumsku i kompresorsku tehniku. Međutim, pumpe su osveženje u njihovom radu.

Naravno, ostaje da vidimo šta će biti i kako će izgledati novi talas akvizicija.

Epiroc vesti

Epiroc je izvršio dve akvizicije, jednu vezanu za bušilice za kamen u Meksiku, i jednu u Australiji vezanu za rudarstvo.

Izuzev akvizicije u Meksiku, ovo je nastavak Epiroc kampanje po Aziji i Okeaniji. Ono što je zanimljivo jeste što ova akvizicija može biti početak širenja u Srednju i Južnu Ameriku.

Naravno, Epiroc ima svoje utvđenje i na tom kontinentu, ali sa ekspanzijom mogu da postignu još više.

U susret recesiji

Iako ima dosta ohrabrujućih vesti, treba ostati na zemlji. Očekuje nas izuzetno težak period.

Sada ćemo videti da li će i koja će poslovanja preživeti. Ovo je pitanje velike borbe koja tek sledi i u kojoj će preživeti samo najspremniji.

POZOVITE NAS NA +381 (11) 3161 885 ILI NAM PIŠITE NA OFFICE@CP-SRB.COM.