MENI
Novosti iz industrije - jul '22

Jun i jul bili su prave prekretnice za građevinsku industriju. Tokom ovog meseca doneti su brojni akti koji treba da pomognu u tome da se stabilizuje građevinska industrija.

Doduše, prošlog meseca smo izveštavali drugačije, pogotovo o nadolazećoj krizi. No, živimo u smutnim vremenima kada se sve menja na dnevnoj bazi. 

Zato, bez preteranog odugovlačenja, uskočimo u julsko izdanje Novosti iz Industrije! 

Novosti sa tržišta

Ukoliko se može nešto reći, to je da ovaj mesec zaista prekretnica za građevince. Došlo je do značajnih stimulacija u ovoj oblasti, od kojih svaka treba da pomogne u stabilizaciji industrije.

Bajdenove odluke vezane za građevinsku industriju

Zato treba krenuti od odluka Predsednika Bajdena kojom pomaže u građevinskoj industriji. Odluke predsednika Bajdena utiču na zakone u infrastrukturi i zaštiti rada. Doduše, ovi koji se tiču infrastructure su najvažniji i direktno vezani za ono što o čemu smo ranije pisali.

Trenutno je takvo stanje da su infrastrukturni projekti ti za koje će biti davani posebni podsticaji. Ovo je izuzetno važno jer će se time rešiti problemi zapošljavanja i održanje ove industrije. 

Rast plata u industriji

Kao dodatan podsticaj prethodnoj vesti imamo i najavu povećanje osnovnih plata za radnike u građevinskoj industriji. Smatra se da će ovo biti najveće povećanje od 2008. godine kada je donešena slična odredba.

Međutim, videćemo kakva će biti prava razlika kada budemo videli ovaj zakon na delu. Za sada možemo da se radujemo ovoj promeni, ali treba biti prizeman i razmišlljati o inflaciji koja dolazi.

Jer, koliko god neke vesti bile dobre, i gotovo osvežavajuće u ovoj situaciji, stvarnost ume da bude dosta drugačija.

Amazon prestaje sa gradnjom novih objekata

To se može videti i po tome što gigant Amazon odlučuje da ne nastavi gradnju poslovnih objekata. Iako su počeli već gradnju na soliterima u kojima su trebali da skladište svoje proizvode i imaju kancelarije, odlučili su da napuste te projekte.

S obzirom na promenu u američkoj privredi, za sada je ovo trošak koji nije smisleno napraviti. Umesto toga, moraju da konsoliduju svoje snage i spreme se za nadolazeće izazove.

Tehnologije u praksi

Srećom, tehnologija ne prestaje da napreduje. Ako išta možemo da izdvojimo kao pozitivan razvoj u poslednjih godinu i po dana, to je razvitak tehnologije na svim poljima.

Ono na čemu se najviše radi su, svakako, obrada podataka i augmentovana stvarnost.

Navista i Motive osvajaju nove tehnologije

To vidimo i po novoj tehnoligiji za obradu podataka koju razvijaju Navista i Motive.  Njihova tehnologija treba da pomogne u obradi velike količine podataka sa čitave flote mašine.

Atlas Copco ima sličnu tehnologiju sa FleetLink-om i SmartLink-om, ali se ona odnosi na kompresore. Međutim, ono što je ovde drugačije jeste da se ova tehnologija odnosi na kamione i druga vozila.

JLG ima novu aplikaciju za augmentovanu stvarnost

Augmentovana stvarnost, i simulacije generalno, su sve popularnije u građevinskoj industriji. Prednost ove tehnologije je u tome što lakše možete da učite o mašinama i upravljate njima u isto vreme.

Ova tehnologija značajno pomaže početnicima koji tek treba da savladaju upotrebu mašina. Doduše, ova tehnologija više i nije toliko inovativna, s obzirom da sve više poslovanja ovo smatra standardom u obuci radnika.

Atlas Copco vesti

Atlas Copco ima rekordan broj porudžbina ove godine. Iz godine u godinu, Atlas Copco beleži neverovatan rast, i sa oporavkom u post-covid dobu, ovi brojevi su još i veći. Naravno, čitava operacija radi još bolje uz stalne akvizicije na evropskom kontinentu, ali i na drugim kontinentima.

Skoro, jedna takva akvizicija je obavljena sa kompanijom Ceres koja pravi poluprovodnike i druge elemente. U osnovi svih akvizicija je građenje jednog sistema prodaje, ali i sistema podrške koji treba da olakša čitavo poslovanje. 

Epiroc vesti

Epiroc nastavlja sa ekspanzijom svog portfolija bušilica. Imali su dve velike prodaje od toga jednu u Mauritaniji a drugu u Meksiku.

Nakon dominacije na azijskim tržišta, vreme je za ekspanziju u Južnoj Americi i Africi. Epiroc je poslednjih godinu i po dana radio na tome da se učvrsti u Aziji, sa namerom da ostvari što bolje pozicije za svoj rudarski portfolio.

Tamo je u fazi razvijanja novih mašina koje treba da pomognu u rudarenju. Međutim, na ovim tržištima nije toliko prisutan, te se tamo probija sa svojim osnovnim porffoliom.

Prateći strategiju primenjenu u Aziji, ostaje pitanje da li ćemo isto moći očekivati i u Južnoj Americi. Svakako, možemo očekivati jak završetak godine. 

Pripreme za promene

Dolazi vreme velikih promena. U njima će se redefinisati ne samo kako radimo, već i šta radimo. I u tome imati preterana očekivanja je nepotrebno, jer niko zaista ne može da pretpostavi kako će se događaji odigrati.

Ipak, možemo videti da neki ovu novu budućnost dočekuju spremni. Treba težiti da budemo jedni od njih.

POZOVITE NAS NA +381 (11) 3161 885 ILI NAM PIŠITE NA OFFICE@CP-SRB.COM.