MENI
Novosti iz industrije - januar '22

Godina 2022, je godina velikih očekivanja za ceo svet, a tako i za građevinsku industriju. Ove godine, ako su mnoga predviđanja tačna dolazi kraj COVID-ere. A samim tim, dolazi i doba povećane efikasnosti koje smo najavljivali od početka Novosti iz Industrije.

Međutim, ništa nije bez izazova, pa tako i početak ove godine. Iako je entuzijazam visok, nagomilane probleme tek treba rešiti.

Ono što je, svakako, prednost jeste to da ono što možemo da vidimo kao problem, možemo i da rešimo. Zato, hajde da uskočimo u novu godinu!

Predviđanje za početak godine

Prva stvar koja će uticati na industriju građevinskih mašina je trenutno stanje na tržištu nekretnina. Takođe, tu su i zahtevi tehnologije i tržište rada. Zajedno, ovi faktori prave situaciju koja je izrazito kompleksna.

Kao posmatračima, može se učiniti da je situacija lako rešiva. Međutim, rešenja nedostaju za sve navedene probleme. Ovo je posledica razvoja tržišta u poslednje dve godine. Zato, nagle promene su krajne neočekivane.

Umesto toga, treba gledati na ovo stanje kao na permanentno stanje tržišta i privrede. Iako možemo nagađati i spekulisati, po onome što vidimo, ovo je takozvana nova normalnost.

Ekonomski pejzaž

Nova normalnost se ogleda u brojnim izazovima tržišta. Za građevinsku industriju ovo se ogleda u nekoliko ključnih stvari. One uključuju generalnu cenu rada, cenu nekretnina, cenu materijala, vreme za izradu i praktičnu isplativost ovih nekretnina na tržištu.

Recimo, velika je potražnja za hotelima i ugostiteljskim objektima. Ukoliko naprave hotel, recimo, u pravom trenutku i ukinu se COVID mere, to će biti fantastično za investitore. Ali, suprotni scenario je takođe moguć. 

Pored toga, postoji problem dobavljanja materijala. I na kraju same proizvodnje i izrade građevina. Ono što bi trebalo da razreši sve ove probleme jeste konačan izlazak iz ovakvog tržišta koje će doći ukidanjem COVID mera. Nažalost, baš je to nešto na šta ne možemo da računamo.

Tražnja nekretnina

Sledeća problematična stvar jeste tražnja nekretnina. Najlukrativniji projekti su svakako oni koji zahtevaju najviše rada. Međutim, to više nije slučaj, od kada ima više tražnje za porodičnim objektima i prostorima za život.

Ovo je problematično jer istovremeno se potpisuju razni akti i donose zakoni za reparaciju, gradnju i obradu infrastrukture. Dakle, izvođači radova moraju da biraju između toga da se nadmeće za multimilionske projekte i toga da prave kuće i manje zgrade.

Takođe, ovo čini tržište krajnje nepovoljnim za manja i srednja poslovanja koja moraju da se naviknu na ovakvo tržište. Sve ovo dovodi do najvećeg problema koji ponovo najviše i utiče na tržište, a to je manjak radne snage.

Manjak radne snage

Građevinska industrija ima ozbiljan problem sa manjkom radne snage. Pored COVID mera, došlo je do smene generacija. Stariji kadrovi koji su poznavali industriju odlaze. Ali, oni kadrovi srednje starosti imaju probleme da se naviknu na nove metode rada.

Mladi ljudi koji tek ulaze u industriju nemaju iskustva i nemaju od koga da nauče. Oni žele metode i tehnologije koje još nisu spremne za praktičnu aplikaciju da uključe na gradilište u tom stanju. Samim tim, dolazi do velikog problema u popunjavaju i raspoređivanju radne snage.

Već sada se prave programi koji će postati aktivni u osnovnom u srednjem obrazovanju. Cilj tih programa je da se mladi zainteresuju, uvedu u posao i postanu punopravni zaposleni do kraja srednjih studija.

epiroc novosti industrija gradjevina

Tehnologije u praksi

Drugi deo problema je svakako u primeni, razvoju i implementaciji tehnologije. Iako stalno pišemo o novim mogućnostima, ništa od toga još nije spremno za komercijalnu upotrebu. Tehnologije kao što su big data, digitalna vizualizacija, IoT, i pametne mašine su još u fazi razvoja.

Iako postoje prototipi, oni nisu još uvek na nivou da ih možete implementirati direktno na gradilište. Prema tome, tehnologija, na koju zaista dugo čekamo, jeste jedan od osnovnih problema u građevinskoj industriji danas.

Ono što je pozitivno jeste da postoji zaista mnogo inicijativa u ovom smeru. Glavni igrači u industriji jure ka tome da razviju prve modele, ali je zaista neizvesno. Ipak, ako ne ove, onda u narednim godinama ćemo imati poplavu novih modela i prototipa koji će promeniti rad zauvek.

Atlas Copco vesti

Atlas Copco nastavlja put akvizicija u novoj godini. Obavili su dve akvizicije, jednu u Irskoj i jednu u Indiji.

Ovo je standardni deo strategije razvoja Atlas Copco korporacije. Ovakvo ponašanje će se nastaviti i u narednim godinama, a pogotovo ove.

Naravno, očekujemo izveštaj od prošle godine, i onda ćemo znati šta je sve korporacija tačno postigla.

Epiroc vesti

Epiroc se tek sprema za novu godinu. Za to vreme su objavili poziv za prezentovanje rezultat u 2021. godini.

Iako su imali uspešnu 2021. godinu, Epiroc polako započinje 2022. Najvažnije mete i ciljevi su već postavljeni. Ove godine će, svakako, među prioritetima biti smanjenje zagađenja i štetnih emisija.

I pored toga, ekspanzija u Aziji će biti nastavljena. Pogotovo za portfolio rudarske opreme i razvoj i inovacije tih tehnologija i mašina.

Spremite se za uzbudljivu godinu

Ono što je sigurno je da nas čeka uzbudljiva godina. Ova godina će svakako biti godina kada ćemo videti šta će od trendova postati stvar praktične aplikacije.

Naravno, za investitore i kompanije to je bitka za budućnost. Za poslovođe i preduzetnike, to je bitka usvajanje naprednih tehnologija. Za radnike, to će biti veliki izazov održavanja produktivnosti i održavanje koraka sa budućnošću.

Za sve ostalo, to će biti samo put kojim je svet morao da krene. Valjda ga to čini toliko uzbudljivim.

POZOVITE NAS NA +381 (11) 3161 885 ILI NAM PIŠITE NA OFFICE@CP-SRB.COM.