Novosti iz industrije - avgust '22

Sa završetkom avgusta dolazimo do neoborivog dokaza da je recesija neizbežna. Kako god postavili stvari, veliki računi koji stižu svugde po Evropi kao i izjave zvaničnika Amerike hladan su tuš za globalni svet.

Novo dobo doba je čelične volje, bistrog uma, i velike snalažljivosti koja proizilazi iz nagomilanog poslovnog iskustva. Ukratko, trčimo od svetske ekonomije koja se ruši ka svetu neverovatne tehnologije koja će promeniti svet.

I baš tu, potreban je vodič - Zato, nastavimo u novosti iz industrije za avgust!

Tehnologije u praksi

Dve stvari su ipak stvar velikog interesovanja i ulaganja, a to su robotika i sajber bezbednost. Robotika i sajber bezbednost su krajnje interesantni jer su vezani za sve projekcije građevinske industrije.

Očekuje se da će roboti postati deo radne snage u naredne dve decenije. Sa druge strane, sajber bezbednost u građevini je stvar velike uzbune u svetlu rata u Ukrajini. Smatra da bi se sa digitalizacijom gradilišta moglo doći do opštih opasnosti po ljudski život na radu.

Zato se sada već ulaže da se ovi sistemi zaštite. To će ovako izgledati.

Roboti se isplate

Roboti na gradilištu treba da postanu standard na gradilištu. To je projekcija o kojoj smo pisali mesecima unazad. Međutim, ovo je sektor u koji će se znatno više ulagati u narednih 10 godina

Što se samih robota tiču, oni će se obavljati specijalizovane poslove na gradilištima. U početku, ti poslovi bi bili takvi da zamene određenu niskokvalitetnu snagu na gradilištu. Kasnije, oni bi trebali da postanu još autonomniji, ali za sada to nije toliko realno. 

Međutim, brojni startup-i se svakodnevno podižu da rešavaju ove probleme. Svakako, pored robota Hadriana očekuje se pojava drugih semi-autonomnih robota.

Alati za sajber zaštitu

Druga stvar u koju će se mnogo ulagati je sajber bezbednost u građevinskoj industriji. Razlog za to je jednostavan, a to je da će mašine sa većom digitalizacijom postati relevantnija meta hakerima.

Napadi mogu imati više stepena ozbiljnosti. Manje ozbiljni napadi se mogu odnositi na brisanje ili manipulaciju radnim podacima. Ali, ozbiljniji napadi se mogu odnositi na to da neko preuzme i upravlja samom mašinom.

O ovome scenariju se dosta hipotetiše. Taj scenario uključivao bi da neko preusmeri rad mašine tako da bude opasan po živote ljudi. Za sada, to se čini kao nešto iz sci-fi filma, ali isto se može reći za sve događaje koji su se odigrali od početka ove dekade.

Atlas Copco vesti

Atlas Copco je izvršio akvizicija poslovanja iz Amerike koje pravi rešenja za hlađenje. Takođe, obavili su akviziciju poslovanja koje proizvodi pumpe iz Kine.

Sistemi za rashlađivanje su izuzetno važni za Atlas Copco s obzirom da dosta njihovih rešenja počiva na tretiranju vazduha od vlage. Ovose vidi u mašinama novije i starije generacije za tretiranje vazduha. Takođe, na unapređivanju ovih sistema se stalno radi, pogotovo od uvođenja AirSCAN aplikacije, kao i sistema za rad koji uključuju nekolicinu mašina.

Što se tiče pumpi i sličnih rešenja, ovo je portfolio mašina koji se tek sada razvija. Doduše, on nikada nije bio među primarnim proizvodima Atlas Copco mašina, te je ovo interesantan dodatak njihovom poslovanju. 

Epiroc vesti

Epiroc je nastavio sa akvizicijom u Meksiku, ali je obavio i jednu u Južnoj Africi. Time se nastavlja njihova ekspanzija na novim tržištima.

Meksiko je krajnje interesantno tržište budući da Epiroc tamo nije imao jako uporište. U suštini, ovo je bila ista strategija koju su primenili kada su se ubacili u Aziju. Međutim, Meksiko je daleko manji kao tržište što će im omogućiti lakši prodor na ovom prostoru.

Južna Afrika je interesantna kao tržište s obzirom na tradiciju rudne eksplaotacije sa ovog prostora. Ipak, prodaja tamo se nastavlja, te ćemo videti kako će se Epiroc ponašati na ovom tržištu.

Jesen raspleta

Ono što svakako ostaje jeste da vidimo kako će se sve odigrati na kraju. Ukoliko ste nas čitali i ranije znate da smo o svemu ovome pisali kao o događaju koji dolazi.

Konačno, on je tu. Samo ga ne smemo dočekati nespremni.

POZOVITE NAS NA +381 (11) 3161 885 ILI NAM PIŠITE NA OFFICE@CP-SRB.COM.