MENI
Novosti iz industrije - april '22

Početak proleća je početak opadanja COVID normi. To ne znači da se građevinska industrija vraća u stanje pre-COVID sveta. Naprotiv, to znači da smo konačno zagazili u novu normalnost.

Ovo stanje smo dugo najavljivali i pratili tokom poslednjih godinu dana. Međutim, kako smo bili svedoci ovih promena, sada smo svedoci toga kako se svet promenio. I za većinu, ovo je momenat kada će otkriti koliko je otporno njihovo poslovanje.

Lanci nabavke su prekinuti, isplate idu sporije, tehnologije se menjaju. Ali to je samo jedan momenat za brojne preduzetnike i poslovanja na koje će morati da se naviknu u novom dobu.

Čekanje se (ne)isplati

Najveći problem ostaje u čekanju na materijale, ljude i novac. Ovo je dovelo da cene sirovina, najviše čelika rastu po 10-20% u odnosu na cenu prethodnih godina. Ne samo što su sirovine sada skuplje, na njih se može čekati i do 100 dana od roka naručivanja!

Za poslovanja koja su zavisila od toga da često naručuju sirovine i mašine, ovo znači usporavanje i propadanje poslovanja. Najbolja situacija je ta da imate skladište neophodnih sirovina, materijala i mašina za rad.

Ukoliko nemate, rizikujete da izgubite mogućnost poslovanja. Međutim, ni to toliko nije strašno koliko to da nemate živog novca da upravljate vašim poslovanjem.

Rokovi za plaćanje izvođača radova

Poslovanja najviše usporova odložena isplata novca za radove. Bez obzira da li rade sa državnim organima, pravnim ili fizičkim licima, isplate nastavljaju da kasne. U proseku, u Americi isplata kasni 60 dana!

Kupci usluga ovo pravdaju novom normalnošću, bez obzira što će to poslovanja ostaviti nelikvidnim. Međutim, određena poslovanja i dalje mogu da budu isplaćena u roku ukoliko su dovoljno konkurentna na tržištu.

Zato, upotreba savremenih tehnologija ali i pružanja rezultata visokog kvaliteta će vam pomoći da preživite i prosperirate u ovom periodu. Ovladavanje tehnologijama će biti ključna da se nametnete konkurenciji i prikažete kao najbolje rešenje na tržištu. 

Tehnologije u praksi

U savremenoj građevinskoj industriji tehnologija služi da nadomesti ključne kapacitete koje su pre ispunjavali ljudi. Zadatak tehnologije nije samo u to da pruži određenu prednost u radu, nego da postane ta prednost, nadomesti je i obezbedi tu funkciju.

Prema tome, u narednih par godina ćemo gledati nastanak novih startup-a koji će rešavati samo ovakve probleme. I što je najzanimljivije, imaćemo priliku da vidimo kako nastaju sve one tehnologije koje smo najavljivali.

Modularna gradnja će promeniti građevinsku industriju

O modularnoj gradnji smo pisali i ranije, a sada se pojavila konkretna primena robota u ovoj vrsti gradnje. Kompanija Autovol pravi robote koji izgrađuju komade, zidove i delove za građevinu.

Ovo je kompleksno rešenje koje služi da pruži građevinskim preduzećima automatizaciju osnovnih zadataka gradnje. Umesto da zapošljavaju ljude koji će raditi ove osnovne zadatke, to sada mogu da rade roboti.  

Poslovanje je u rastu, i trenutno je prošlo kroz nekoliko rundi investiranja. Trenutno imaju stabilno rešenje, ali imaju još prostora da se razvijaju.

Ulaganje u građevinsku tehnologiju

Isto važi i za niz drugih poslovanja koji su prošli kroz prvu rundu investicija. Kako možemo da vidimo iz ove serije investiranja, sva ova poslovanja se bave automatizacijom osnovnih zadataka.

Ona su vezana ili za pravljenje i dobavljanje sirovina, ili za automatizaciju upravo tih zadataka. Iako smo dosta pisali o drugim tipovima građevinske tehnologije, prvo se ulaže u ona poslovanja koja su od esencijalnog značaj za rad. 

Malware koji napada građevinske mašine

Tako, dodatan problem se pojavio i sa izveštajima američkih zvaničnika o pojavi opasnih hakerskih napada na građevinsku industriju. Prema navodima zvaničnika, sada postoje čitave linije mašina koje mogu biti hakovane, i što je najgore, one su vezane za infrastrukturu.

Sa situacijom u svetu u ovom stanju, spekuliše se da postoji opravdan strah da će Rusi ili Kinezi napasti američke kapacitete kako u Ukrajini, a i tamo na njihovoj zemlji. Amerika ovo opravdava za delegiranje i priremu svojih kiber kapaciteta, pokazujući da je spremna za okršaj i u ovom domenu.

Naravno, nadamo se da do ovakvih eksalacija neće dolaziti, jer su svi napadi vezani za upravljanje i održavanje rada i ljudskog života. Nekada, čovek se mora zapititati a možda i uplašiti kad pogleda u kom smeru ide svet.

Volvo u opadanju 

Ipak, hakerski napadi su još daleko u odnosu na tržišne napade koji su veoma stvarni. To je osetio i Volvo koji u prvom kvartal oseća 9% pada!

Volvo oseća jake udare čak i sa novim portfoliom mašina koje se zasnivaju na struji kao glavnom energentu. Menadžement Volva tvrdi da ovo nije problem i da je očekivano s obzirom na tržišne uslove. Ipak za ovakvog giganta, 9% ne može nikako biti zanemarljivo.

Virtuelna stvarnost za obuku izvođača

Za kraj, treba pogledati i uspešan primer upotrebe tehnologije u praksi. OE Gradnja iz Kolorada koristi virtuelne simulacije za obuke svojih radnika i drugih izvođača.

Vlasnici poslovanja su počeli da koriste simulatore, programe na računaru koji oponašaju upotrebe mašina. Tako, zaposleni su mogli da nauče osnovne komande i upravljanje raznim mašinama koje pre nisu koristili.

Ova metoda je uštedela dosta novca i povećala produktivnost zaposlenih. Nakon toga, istu tu metodu su podelili i sa drugim poslovanjima na lokalu i sada obučavaju sve vrste zaposlenih putem simulatora.

Atlas Copco Vesti

Pored svega toga, Atlas Copco nastavlja da raste i održava pozitivne rezultate i u ovim tržinim uslovima. Čak i u uslovima pandemije, Atlas Copco nije prestao da raste sa krajnje agresivnom strategijom rasta.

Ona se ogleda u konstantnim akvizicijama relevantnih postrojenja za proizvodnju i popravku tehnike. Tokom poslednjih dve godine, obavili su akvizicije preko 20 poslovanja širom sveta, uglavnom u zapadnoj Evropi.

Ova strategija je nešto što Atlas Copco radi gotovo poslednjih sto godina. Izgleda da ih i dalje uspešno služi.

Epiroc Vesti

Epiroc je obavio akviziciju JTMEC koji se bavi infrastrukturom i strujom u industriji rudarenja. U suštini, ovo je nastavak strategije koja traje već nekoliko godina.

Fokus Epiroc-a je Azija i Okeanija, a trenutno se širi i na Australiju. Njihova dominicija u Aziji je gotovo zaokružena, i trenutno prave infrastrukturu za prodaju i servirisanje u ovom regionu.

Ostaje da vidimo kako će se kretati u narednom periodu. I, naravno, kako će ove akvizicije unaprediti njihov rudarski portfolio.

Život u novom dobu

Najave novog doba su nepotrebne. Ono je već došlo i osećamo sve njegove posledice.

Ipak, u najavama je bilo nešto dobro, a to je iščekivanje i spekulacija. Više nema mesta za njih, sada je prostor za delanje. Došla su teška vremena, i preživeće ih najsposobniji.

POZOVITE NAS NA +381 (11) 3161 885 ILI NAM PIŠITE NA OFFICE@CP-SRB.COM.