Svetlosne kule - nova dimenzija vašeg gradilišta

Raznovrsnost je osnovna odlika kvalitetnog portfolija građevinskih mašina. Bilo da se oslanjate na Atlas Copco katalog, ili na druge mašine, gradjevinska oprema u vašem poseduje oblikuju vaše poslovanje. U našem iskustvu, prodaja gradjevinskih masina je diktirana potrebama poslovanja. Vreme je da uvidite potrebu za svetlosnim kulama.

Svetlosne kule ili svetlosni tornjevi su gradjevinske mašine koje služe za osvetljenje gradilišta. U CP-Srb Pneumatic portfoliju dolaze u dve osnovne linije, koje se dele prema sijalicama. Prva serija je sa metal halogenim sijalicama, dok druga linija koristi LED sijalice.

Naravno, ništa od toga ne čini samorazumljivim kupovinu ovog tipa građevinske opreme. Ipak, treba da budete sigurni da kupovina svetlosne kule značajno podiže produktivnost na gradilištu

Šta su svetlosne kule

Glavna namena svetlosnih kula je u tome da osvetle gradilište. Njihova glavna primena je noću, kada je vidljivost na gradilištu smanjena. Međutim, ova oprema se koristi i u drugim situacijama.

Kako god razumeli njenu aplikaciju, svetlosna kula je lako prepoznatljiva po građi. Sastoji se od postolja, koja je najčešće i kućište mašine. Tu je smešten radni sklop mašine, zajedno sa motorom i pristupom za snabdevanje energije.

Iz kućišta se proteže držač, ili šipka, na kojoj su prikačene sijalice. Sijalice stoje na ploči, ili su drugačije postavljene na vrh držača. Same sijalice se proizvode od nekoliko materijala, u zavisnosti od celokupnog sklopa tornja.

Najčešće je ovo osnovna konstrukcija gotovo svakog modela. Razlika je u veličini pojedinačnih modela, kao i drugim karakteristikama koje svetlosni toranj ima.

Uloga svetlosnih kula na gradilištu

Sama namena tornjeva se ne menja mnogo u odnosu na fizičke i mehaničke karakteristike. Razlog za kupovinu svetlosne kule je osvetljavanje gradilišta ili radnog mesta. Međutim, aplikacija nije uvek ista i diktirana je različitim uslovima.

Karakteristike radnog mesta su te koje diktiraju kakvo vam osvetljenje treba. Ukoliko radite na manjem radnom mestu, logično je da će vam trebati manja kula. Međutim, ako obrađujete veće gradilište, biće vam potrebno ili nekoliko manjih ili jedan veći toranj.

Doduše, tu treba da se sagleda još jedan faktor, a to je vaš celokupan portfolio mašina. Dodatno, faktor koji utiče na upotrebu jesu i usluge koje pruža vaše poslovanje.

Čemu služe svetlosne kule

Ipak, osvetljenje ostaje glavni zadatak svakog svetlosnog tornja. Uslovi smanjene vidljivosti zahtevaju prisustvo veštačkog izvora svetlosti. Ovo je najočiglednije u noćnim uslovima, ali to nisu jedine situacije kada se javljaju uslovi smanjene vidljivosti.

Kada radite u zatvorenom prostoru, ili pod nekom vrstom zaklona, svetlosne kule su vaši saveznici. Takođe, kada god želite da povećate produktivnost tako što ćete raditi noću, svetlosni tornjevi rade u vašu korist.  

Za sada sve to zvuči slično. To je zbog toga što iako ova oprema ima jedna cilj, on se praktikuje iz različitih potreba.

Uloga na gradilištu

Svetlosne kule služe kao pomoć pri radu. Iako nije primarna mašina koja vam je potrebna za rad, u pitanju je mašina koja će znatno unaprediti vaš rad. Naravno, primarne gradjevinske masine u vašem portfoliju treba da budu kompresori, pneumatski čekići, generatori i pumpe za vodu. Svetlosni toranj je tu da vam omogući drugačiju vrstu prednosti.

U građevini postoje zadate metodologije i pristupi poslu, i tu nema velikog odstupanja. Ali, egzekucija zadatka je trenutak kada vam je dozvoljena određena doza kreativnosti. Pogotovo kada je u pitanju to kako ćete završiti posao pre zadatih rokova.

Svetlosne kule vam omogućavaju da radite i u noćnim časovima. Nude dodatne pogodnosti ukoliko se bavite iskopavanjem, rudarenjem, ili infrastrukturom.

Kada iskopavate ili rudarite, nailazite na deonice koje zahtevaju dužu obradu. Umesto da pravite komplikovane konstrukcije za osvetljavanje, koristite jedan svetlosni toranj.

Unapređenje rada putem svetlosnih kula vrti se oko vaše sposobnosti da prepoznate trenutak kada oni rade za vas. Recimo, kada želite da smanjite vreme rada, a povećate efikasnost.

Kako svetlosne kule unapređuju rad

Sada već imate ideju kako radi i čemu služi ova gradjevinska masina. Čak i kada je to jasno, to ne povlači da ćete odmah razumeti šta ona tačno radi za vas. Odgovor je krajnje prost, ova mašina čini vaše poslovanje daleko efikasnijim.

Najveći problem kada je u pitanju kupovina ili prodaja gradjevinskih masina jeste razumevanje šta mašina radi za vas. Osvetljenje nije primarna potreba da bi se odvijali radovi na gradilištu. Ali, pojmovi kao što su primarno i sekundarno se naknadno definišu prema potrebama poslovanja. U sličnoj situaciji se nalazite i kada kupujete pumpe za ispumpavanje vode.

Vrednost svetlosnog tornja vidi se kada želite da povećate produktivnost na gradilištu i smanjite trajanje radova. To je zato što on omogućava da radovi na gradilištu traju konstantno.

Ne postoji nijedan poslodavac koji ne želi brže da završi projekte. Kada su pod rokovima, mogu očekivati od radnika da posao završe u što kraćem roku. Svetlosne kule im pomažu u tome.

Dodatno, celodnevni rad je sve češći trend. Da bi odgovorili ovom zahtevu i smanjili potrošnju energije za osvetljavanje, poslovođe biraju svetlosne kule.

Dakle, osnovni način na koji ove mašine pomažu jeste smanjenje operacija osvetljavanja. Korišćenjem ovih mašina, smanjujete kompleksnost postavke osvetljenja. Takođe, možete ga napajati putem dizela ili struje, i lako transportovati za rad što vam daje dodatne mogućnosti.

Dobijate osvetljenje bilo kada i bilo gde.

svetlosne kule atlas copco

Kako odabrati svetlosne kule

Naravno, kupovina svetlosnog tornja prvi put nije jednostavan izbor. Čak i kako ste iskusniji kupac, postoji nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju.

Način kupovine

Sve kreće od finansijske konstrukcije. Treba da procenite da li se isplati da kupite svetlosni toranj ili ne. Iako sa pozicije nekog kome je prodaja gradjevinskih masina delatnost može zvučati kontraproduktivno, treba da mislite o tome. Recimo, postoji mogućnost da rentirate građevinske mašine.

Razmislite o ovome kao o dugoročnoj investiciji. Naravno, ako niste sigurni da li je to nešto što želite, mašinu možete iznajmiti da proverite kako radi. Time ćete utvrditi da li je to mašina koja je potrebna vašem portfoliju.

Takođe, treba da pozovete ili obiđete CP Srb Pneumatic da proverite sve mogućnosti kupovine pre nego što donesete odluku.

Fizičke karakteristike

Nakon toga, treba da pogledate fizičke specifikacije. Naravno, prva stvar koju svetlosna kula treba da ostvari jeste efikasnost. Međutim, nju treba i skladištiti negde pre i nakon upotrebe.

Dakle, treba da utvrdite koliko je veliki toranj, kao i to u koliko delova dolazi. Obično su svetlosni tornjevi napravljeni iz jednog dela. Ali, imaju neke delove koji se mogu povećavati i skupljati kao što je držač tornja.

Dodatna stvar je i to da razmislite gde ga možete postaviti, koliko će mesta zauzeti na gradilištu, i da li to odgovara vašim potrebama.

Tehničke specifikacije

U tehničkim specifikacijama je ispisana srž same mašine. Tu možete da pogledate sve njene mogućnosti i da vidite šta sve može da postigne.

Ključne informacije u specifikaciji su:

  • Jačina svetlosti
  • Broj radnih sati
  • Težina 

Jačina svetlosti određuje domet svetlosti, ili to dokle svetlo dopire od mesta gde je svetlosna kula postavljena. Te informacije vam pokazuju koliko je jako svetlo koje proizvodi mašina, a odatle možete izvesti i pokrivenost svetlom.

Broj radnih sati se odnosi na mogućnost rada pre servisiranja ili pre kvarenja. Ujedno, to vam pomaže da sastavite računicu isplativosti mašine.

Za kraj, tu je i težina. Težina je neophodna da biste sračunali nosivost, kao i mogućnost prenošenja svetlosnog tornja. Ukoliko teži manje, otvara se mogućnost prevoženja prikolicom ili na neki drugi, jednostavniji način.

Naravno, tehničke specifikacije treba da čitate u celini i detaljno. Tek onda možete da razumete šta tačno kupujete.

Izvor energije

Sledeća stavka koju želite da pogledate je izvor energije. Struja i dizel su dva osnovna izvora energije koje koriste svetlosne kule.

Najčešće će to biti struja. Potrebno je imati agregat ili imati direktan pristup struji. Tada, povezujete mašinu sa izvorom energije i ona može da radi neometano satima.

Dizel je isto primamljiv, s obzirom na jednostavnost upotrebe. Sve je do samih mogućnosti koje imate i toga šta češće koristite.

Održavanje

Stvar o kojoj želite odmah da razmišljate jeste održavanje. Održavanje ili servisiranje će biti ključna stavka koja će odrediti ukupnu cenu i isplativost celokupne mašine.

Biće znatno teže održavati mašinu za koju ne možete da nađete delove. Takođe, teško je održavati mašinu za koju nemate ulja kojim biste podmazali unutrašnji sklop.

Srećom, sve to možete nabaviti od nas. Kao zvanični distributer Atlas Copco mašina, možemo da naručimo sve delove, ulja, i druge elemente za siguran rad mašine. Nudimo kompletan servis svih građevinskih mašina koje uključuje Atlas Copco katalog

Prenosivost

Transport mašine ili prenosivost je takođe bitan faktor pri kupovini mašina. Mašina vredi manje ukoliko ne možete da je transportujete lako i efikasno.

Kada organizujete posao, pravilno planiran transport mašina smanjuje ukupne troškove rada. Prema tome, možete pogledati sve dostupne mašine, odrediti njihove težine i uporediti ih i sa svojim kapacitetima.

Sve to uporedite i proverite šta vam najviše odgovara da biste mogli da izvučete najviše iz svetlosnih kula.

Dodatne pogodnosti

Na kraju, treba da pogledate i da li pojedinačni modeli nude posebne pogodnosti. Neki modeli koriste specifična svetla, druga se mogu povezati na kontrolne aplikacije. Postoje i druge pogodnosti koje vam mogu koristiti.

To, na kraju, zavisi i do specifičnog modela. Postoji još jedna stavka o kojoj morate posebno razmisliti. To je tip sijalice koje će koristiti svetlosni toranj.

svetlosne kule atlas copco

Tipovi sijalica kod svetlosnih tornjeva

Svetlosni tornjevi Atlas Copco kataloga koriste dve osnovne vrste sijalica. To su metal halogene sijalice i LED sijalice.

Metal halogene sijalice

Metal halogene sijalice su nekada bile standard. Njihova najveća prednost je bila kvalitet svetla koju su proizvodile. Takođe, bile su izrazito jake i koristile su se za veće terene i radilišta.

Najveća prednost ovog tipa sijalica je u snazi. Predviđene su za duže radove i hemijska jedinjenja koja su im u osnovi omogućavaju im tu snagu. Međutim, metal halogene sijalice dolaze sa znatnom manom.

Potrebno im je vreme da dostignu optimalnu temperaturu za rad. Samim tim, treba im i dosta vremena da se ohlade. To znači da morate da planirate unapred kada ćete ih i koliko koristiti.

Iako sa jedne strane imate veliku snagu i svetlost, sa druge strane imate komplikacije. Ukoliko vam treba veća mobilnost i fleksibilnost, metal halogene sijalice neće odgovoriti izazovu.

Naravno, to ne znači da su one loše, samo znači da zahtevaju posebne uslove za rad za punu efikasnost. 

LED sijalice

LED sijalice su novije, modernije i fleksibilnije. Najveća prednost LED sijalice je u tome u materijalu i kvalitetu svetla koji proizvode. Uz to, rade duže i traju duže.

Najveća prednost ovog tipa sijalica je u balansu snage i fleksibilnosti. Predviđene su da rade duže i traju duže, s obzirom na njihove materijale i sistem rada. U poređenju sa metal halogenim sijalicama imaju nekoliko prednosti.

Krajnje su fleksibilne, ne zahtevaju posebno vreme za paljenje, i lako se prenose. Doduše, mogu biti slabije u odnosu na metal halogene sijalice. Ali, kada pogledate opšte performanse, LED sijalice vam omogućavaju da postignete više.

Potrebe i uslovi za rad ne zahtevaju toliku pripremu kada želite da koristite ovaj tip sijalica. Na kraju, sve je do toga šta želite da postignete na gradilištu i kako to želite da postignete.

Svetlosne kule u CP-Srb Pneumatic ponudi

Atlas Copco katalog uključuje različite serije svetlosnih kula. U CP Srb Pneumatic ponudi se nalazi HIGHLIGHT serija sa metal halogenim i LED sijalicama.

Svetlosne kule HIGHLIGHT serije sa metal halogenim sijalicama

Metal halogene svetlosne kule su odlična oprema za osvetljenje. Prednost ove serije je u jednostavnosti rukovanja, kao i u snazi osvetljenja. U ovoj seriji imate tri proizvoda različitih dimenzija i performansi.

HILIGHT H4 ima maksimalnu visinu stuba od 9 metara. Ima stabilnost u vetrovima do 80km/h. Mašinu možete pokrenuti i bez kontakta sa motorom. Ima spoljnu tačku punjenja, tako da ćete lako i sigurno obavljati sve servisiranje i dalje radove.

HILIGHT V4 je krajnje versatilan model. Široka krilna vrata omogućavaju lakše servisiranja, sa tim što su svi unutrašnji delovi lako dostupni. Dizajn otežava curenje ulja, tečnosti i goriva. Kompaktnost modela omogućava rad i u najtežim uslovima.

HILIGHT E2 je najfleksibilniji model sa metal halogenim sijalicama. Lako se prenosi i možete ga priključiti na bilo koji izvor energije. Takođe, ovaj model je najmanjih dimenzija, tako da možete postaviti 10 jedinica na standardni kamion od 13 metara.

Svetlosne kule HIGHLIGHT serije sa LED sijalicama

LED svetlosne kule su napredna oprema za osvetljenje terena. LED dizajn omogućava da maksimalno povećate osvetljenost, pokrivanje i smanjenje rasipanja svetlosti. Ovaj tip svetlosnih kula omogućava duži rad uz veću uštedu. Tajna je u LED dizajnu i njegovim prednostima.

HILIGHT B5+ je kula manjeg gabarita što omogućava lakši transport. Najveća pogodnost ovog modela je u tome što značajno smanjuje operativne troškove. Nudi mogućnost daljinskog upravljanja i nedeljnog tajmera. Možete da utovarite 22 jedinice na kamion od 13 metara.

HIGHLIGHT H5+ je kula manjih proporcija čiji je najveći adut manja potrošnja goriva. Ova mašina je optimizovana za duži radni vek, i duže periode između sipanja goriva. Time, povećavaju se i periodi servisnih intervala, čineći da mašina traje duže. Možete da utovarite do 10 jedinica na kamion od 13 metara.

HIGHLIGHT V5+ je potpuno portabilna kula. Manji gabariti omogućavaju transport sa stubovima čak i u strmom položaju. Zbog svojih gabarita veoma su fleksibilni za sve tipove radova i radnih mesta. Moguće je transportovati do 20 jedinica na kamion od 13 metara.

Prodaja svetlosnih kula

Svetlosne kule će značajno unaprediti rad vašeg poslovanja. Jedino što želite da uradite jeste da shvatite kako unapređuju vaše poslovanje.

Za kupovinu svetlosnih kula najvažnije da razmislite o tome koliko želite da podignete produktivnost. Ukoliko želite da imate mogućnost da radite u bilo koje doba dana, onda je ovo gradjevinska masina za vas.

Dajte joj priliku da unapredi vaše poslovanje.

POZOVITE NAS NA +381 (11) 3161 885 ILI NAM PIŠITE NA OFFICE@CP-SRB.COM.