MENI
Novosti iz industrije - jul '21

U prošlom izdanju Novosti iz Industrije bavili smo se problemima organizacije rada. Sada je vreme da pogledamo šta će se dešavati u tzv. novoj normalnosti. Ovaj pojam nije slučajan i nije tu da bismo pogađali kako će se svet menjati.

Iako je Korona pandemija postala normalna stvar, njen uticaj na građevinsku industriju je više nego očigledan. Niko ne zna kada će se pandemija tačno završiti, niti kako će izgledati svet nakon nje.

Ono što je jasno već sada jeste da se sistem rada i organizacije na gradilištu totalno promenio.

Problemi nove normalnosti u građevinskoj industriji

Za početak, problemi gradilišta uključuju povećane cene rada i cene resursa za rad. Nakon toga, sledeći problem je u pronalaženju radne snage. I za kraj, postoji i problem tehnološke revolucije kojoj smo svedoci.

Ovi problemi, zajedno, uzrokuju pojavu novih pristupa radu i gradilištu. To nije samo stvar toga kako ćete nabaviti određene mašine ili zaposliti ljude. Današnje gradilište zahteva da imate celokupan sistem rada koji je produktivniji i spreman za izazove povećane cene i kašnjenja materijala.

Otpornost građevinske industrije

Ništa od toga nije usporilo građevinsku industriju, samo je značajno promenilo. Kao što je navedeno ranije, sve počiva na novoj organizaciji rada. To znači da morate da znate kako ćete da uklopite različita tehnološka rešenja sa tipom radova, i naravno ljudima i resursima koje imate na raspolaganju.

Ali, da biste ovladali resursima i mašinama, neophodno je uključenje podataka u donošenje svih odluka. Sada morate da merite sve performanse i potrošnje. Do ovoga dolazi usled povećanja cena ne samo resursa, već i operacija.

Pre korone, postojale su stabilne cene resursa, ali i cena transporta. Transport je tu najveći problem. Vi više ne možete da računate na redovan transport po stabilnim cenama. Od sada se uvek mora razmišljati kako lokalizovati sve operacije, i raditi na njihovom poboljšanju. Tako nalažu trendovi nove normalnosti.

Pored svih promena u tehnologiji i mašinama, procenjuje se da će navikavanje na ove promene najteže pasti poslodavcima.

Zadatak automatizacije

Uporedo, proizvođači građevinskih mašina moraju da uvide prednost veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Dakle, to nije stvar prestiža već konkretnog unapređenja poslovnih operacija.

Na primer, današnje automatizovane mašine mogu da slažu cigle, postavljaju armature, i kreče. U zavisnosti od usluga koje nudite, vama robot može ubrzati konkretnu operaciju. Za poslovanja svih veličina, ovo će uzrokovati sastav njihovih radnika, organizovanje usluga, i sastavu radnih timova.

Sagledajte to i na način da se teži da se proizvede takozvana pametna mašina. Suština rada pametne mašine je u tome da mašina obavlja set procesa, ali i stiče mogućnosti za autonomniji rad. Takav primer je da imate mašinu koja obavlja jedan posao, ali po završetku može autonomno da počne drugi posao iako on zahteva ponovno postavljanje parametara za rad.

Cilj je da mašina sama to može da ostvaruje ovakve rezultate “kroz učenje”. Danas imamo prototip ovakve mašine u upotrebi. Ali, ona još nije dostigla nivo autonomije pri radu da zaista imamo hibridne timove robota i ljudi.

Opet, to ne znači da smo toliko daleko od toga. 

Tehnologije u praksi

Stvar je u tome da vi nađete primenu za ove tehnologije i prakse u vašem radu. Ukoliko biste danas želeli da imate prvi susret sa robotima i automatizacijom, možete koristiti dronove. Dronovi su pravi primer savremene tehnologije.

Pre nego što krenete da ih koristite, morate da znate kojoj će vam primeni služiti. Osnovna primena dronova u građevini je za nadgledanje, snimanje, i upravljanje gradilištem. Dronovi su izuzetno popularni u nadgledanju gradilišta gde ima štetnih materija i građevina u lošem stanju.

Nakon inicijalnog istraživanja, možete snimiti teren i odrediti ključne tačke za raščišćavanje i gradnju. Za kraj, dronovi vam pomažu u svim ostalim operacijama upravljanja gradilištem. Rade sa poslednjim programima za snimanje terena.

Recimo, to je njihova konkretna primena. Pitanje je da li je ona odgovarajuća i za vas.

Atlas Copco novine

Atlas Copco je prethodni mesec zabeležio znat rast u odnosu na prvi kvartal. Izveštaj Atlas Copco korporacije za drugi kvartal govori o značajnom rastu svih metrika. Ono što se posebno izdvaja jeste rekordan broj porudžbina u ovoj godini.

Tokom prve godine pandemije sve kompanije, pa i Atlas Copco su doživele pad. Međutim, već početkom prvog kvartala ove godine, slika je izgledala daleko pozitivnije. To se potvrdilo i sa pomenutim izveštajem gde se vidi jasan napredak kompanije.

Sam proces proizvodnje nije usporio niti jednog trenutka. O tome smo izveštavali i u prethodnim izdanjima Novosti, kada smo pisali o akvizicijama kompanija za proizvodnju kompresora. Takođe, i ove godine su se pojavile i nove mašine, koje su pustili u prodaju na proleće ove godine

Epiroc novine

Epiroc nastavlja ekspanziju u akvizicijama i širenju poslovanja. Epiroc je povećao proizvodnju električnih baterija tako što je ušao u partnerstvu sa Južno Afričkom kompanijom. Takođe, prema njihovim trenutnim izveštajima očekuje se znatan napredak u izveštaju za drugi kvartal.

Ovo je bila odlična godina za Epiroc. Pored značajnog napretka od prošle godine, Epiroc je dosta radio na električnim baterijama. Iz ovoga se može zaključiti da će većina njihovih napora koncentrisati na njihov portfolio za rudarenje.

Ukratko, Epiroc je korporacija koja beleži ozbiljan napredak, čak i u uslovima pandemije. 

Spremite se za rad u novoj normalnosti

To je ono na šta svi treba da se spremimo. Na život koji postoji na drugačijim načelima i pravilima nego onaj koji pamtimo.

Jedino tako ćemo pametnije koristiti mašine i imati efektivnije gradilište.

POZOVITE NAS NA +381 (11) 3161 885 ILI NAM PIŠITE NA OFFICE@CP-SRB.COM.